Den socialdemokratiske højborg København fik i slutningen af oktober en chokmåling. Den viste, at Enhedslisten for første gang står til at blive større end Socialdemokratiet ved årets kommunalvalg.

Her lød meningsmålingen, lavet for Altinget, at Enhedslisten vil få 22,4 procent af stemmerne og Socialdemokratiet 20,6 procent.

»En ting er at blive overhalet, noget andet er, at det er af Enhedslisten – det yderste venstrefløjsparti. Det sætter to streger under, at Københavns Kommune er ræverødt sammenlignet med mange andre steder i Danmark. Og det vil være et kæmpe nederlag for Socialdemokratiet,« siger Anders Leonhard, politisk redaktør på B.T.

I sidste uge kom så en ny meningsmåling lavet for Berlingske. Og hvis det før så ud til, at Enhedslisten vil blive en smule større end Socialdemokratiet, så jorder den nye måling mildest talt Socialdemokratiet.

Her står Enhedslisten til at få 22,7 procent af stemmerne, og Socialdemokratiet er helt nede på 16,9 procent.

»Det er et tegn på, at Socialdemokratiet har mistet grebet om København. For de står stadig stærkt i de tre andre storbyer, Aarhus, Aalborg og Odense,« siger Anders Leonhard.

Ifølge Anders Leonhard handler den svækkede opbakning til Socialdemokratiet blandt andet om, at der med Frank Jensens (S) afgang som overborgmester i København har været stor udskiftning på posten.

Men også, at der ikke er en genkendelig frontfigur. Efter Frank Jensen måtte trække sig, kom Lars Weiss (S) til, men det er ikke ham, som partiet har kørt i stilling som spidskandidat. Det er derimod Sophie Hæstorp Andersen.

»Det rod, der har været med Frank Jensen, har bestemt ikke gavnet Socialdemokratiets sag. Hæstorp er ny borgmesterkandidat, selvom hun har siddet i regionerne. Og man taler meget om effekten ved en tung borgmesterkandidat, der søger genvalg. Og det har de ikke nu,« siger Anders Leonhard.

Den nye måling viser også, at 25,1 procent af vælgerne endnu ikke har besluttet, hvor de skal sætte sit kryds. Det er inden for normalen, men for Socialdemokratiet kan de endnu ubeslutsomme vælgere blive afgørende.

»Noget af det, som taler til Socialdemokratiets fordel, er, at normalt, når vi ser tvivlere, så stemmer de typisk i det sikre segment. På vante politikere og større midterpartier som for eksempel Socialdemokratiet. Det er et lille håb til Hæstorp og co.,« siger Anders Leonhard og fortsætter:

»Tvivlernes stemmer er vigtige for Socialdemokratiet, for den seneste meningsmåling viser entydigt, at Enhedslisten bliver størst, spørgsmålet er bare hvor meget. Hvis de bliver jævnbyrdige, er katastrofen ikke total, men hvis det bliver som i målingen, vil det næsten være ubærligt for Socialdemokratiet.«

Både Enhedslistens spidskandidat, Line Barfod, og Socialdemokratiets, Sophie Hæstorp Andersen, går efter overborgmesterposten.

»Man kan ikke være et stort parti uden at ville have overborgmesterposten. Selvfølgelig vil vi have den,« sagde Line Barfod 28. oktober til B.T. København.

Men bare fordi man bliver størst, er det ikke givet, at man får den helt tunge borgmesterkæde om halsen.

»Selvom Enhedslisten bliver større, så har de ikke opbakning fra den øvrige røde blok. De står isoleret og alene. Hæstorp har sagt meget direkte, at hun ikke peger på Line Barfod, hvis Enhedslisten får flest stemmer,« siger Anders Leonhard.

Størrelsen er dog ikke helt uden betydning. I København er der nemlig fem andre borgmesterposter under overborgmesteren:

»Får de ikke overborgmesterposten, så får de helt sikkert førstevalg til de øvrige borgmesterposter. Måske kan de tilsnuse sig flere formandsposter til udvalgene eller yderligere en borgmesterpost. For der ligger helt klart noget magt i det at være størst, for Socialdemokratiet kan ikke ignorere dem,« siger Anders Leonhard.

Andre partier har også haft en interessant udvikling op til valget – på godt og ondt.

Særligt De Konservative springer i øjnene. I 2017 fik de 5,6 procent af stemmerne og var dermed mindre end Venstre, men den nye måling viser, at de får 13,4 procent.

»De bliver markant større end Venstre. Det vender fuldstændig om på dynamikken hos de borgerlige. Det er et stort nederlag for Venstre, at man igen fejler i København og ikke kan formår at tiltrække nye vælgergrupper,« siger Anders Leonhard.

I modsætning til Venstre har Alternativet formået det stik modsatte. I 2017 havde de et fantastisk valg med 10,5 procent af stemmerne. Ifølge den nye måling får de 2,4 procent af stemmerne.

»Alternativet er et projekt, som er fuldstændig nedsmeltet. På landsplan kan de ikke skrabe to procent sammen. Det valg, Uffe Elbæk byggede op, er ødelagt. De vælgere har også flyttet sig til Enhedslisten, for de har mange fællestræk. Så formår de at få de 2,4 procent, skal de være glade for det,« siger Anders Leonhard.