Folketingsmedlemmer skal fremover aflevere lægeerklæringer, hvis de melder sig syge på ubestemt tid.

Det skriver DR.

»Vi har som udgangspunkt ingen grund til at betvivle, at medlemmer er syge, når de anmoder om at få sygeorlov. Men vi synes, det giver mening at indføre retningslinjer, der minder om dem, som gælder bredt på arbejdsmarkedet,« siger Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen.

Det er ifølge DR en beslutning, der er truffet i Udvalget for Forretningsordenen i Folketinget – og derved kan tiltaget rent formelt indføres, selvom de folkevalgte politikere egentlig ikke betragtes som decideret ansatte.

En politiker skal fremover vise en lægeerklæring til vedkommende gruppeformand, hvis der ønskes sygeorlov med fuld løn, såkaldt vederlag, og tillæg i perioden.

Der har i de seneste år været flere eksempler på, at politikeres sygemeldinger har skabt debat.

Eksempelvis sidste år, da Morten Østergaard meldte sig syg efter at have trukket sig som radikal leder oven på en omdiskuteret sexismesag. Han var sygemeldt i mere end otte måneder med fuld løn, hvilket fik DFs Pia Kjærsgaard til at lufte sin utilfredshed i sommer:

»Det hører ingen steder hjemme, at vi kan gå sygemeldt i evigheder uden at skulle aflevere en lægeerklæring. Det kan skabe en mistanke om de folkevalgtes sygemeldinger. Og det kan vi undgå, hvis bare vi dokumenterer vores sygdomsforløb, ligesom andre danskere skal,« sagde hun.

I år meldte den dengang konservative Naser Khader sig så syg med stress, efter at han endte i en shitstorm på grund af artikler om, at han skulle have kontaktet sine kritikeres arbejdsgivere for at lukke munden på dem.

Også i det tilfælde blev der sået tvivl om, hvorvidt det nu var reelt nok. Til sidst lagde partifællen Rasmus Jarlov så Naser Khaders lægeerklæring ud på Facebook.

På arbejdsmarkedet kan en arbejdsgiver fyre en medarbejder, hvis vedkommende har 120 sygedage i streg. Den mulighed findes dog ikke i Folketinget, da en politiker ifølge grundloven ikke kan fratages sit mandat før næstkommende valg – på nær hvis vedkommende har gjort noget ulovligt.