I 12 generationer har Valdemars Slot tilhørt Caroline Fleming og hendes slægt. Men alvorlige familiestridigheder kan føre til, at slottet skal sælges.
Men findes der overhovedet en køber til det kendte slot, som i årevis har haft dårlig økonomi og været en kæmpe pengesluger? Ja, for Valdemars Slot er noget helt særligt, siger ejendomsmægler.
Hvis slottet kommer til salg, vil det være en 'once in a lifetime'- mulighed for at købe det, da slottet i knap 250 år har tilhørt den samme familie.
Derfor vil der nok være flere rigmænd, der med glæde vil kaste millioner afsted for at sikre sig den specielle ejendom med den lange historie.
»Køberne er jo nok ikke traditionelle landmænd, men det, jeg kalder industrifolk. Folk, der har solgt deres it-virksomhed eller maskinfabrik,« siger ejendomsmægler Claus Støvlbæk Clausen, der har speciale i større landejendomme.
»Det er folk, der har en drøm om et slot eller en lang allé. Det er velhavere, og det skal man ikke være bekymret for, for vi ser, at velhavere, der investerer i de her danske godser og herregårde, passer godt på dem og giver dem et ordentlig skud 'vitaminer' for at få dem genrejst,« tilføjer han.
Og han taler af erfaring. Det er nemlig kun tre måneder siden, at han solgte den afdøde rigmand Johans Schrøders gods Aggersvold i Nordvestsjælland til den temmelig ukendte rigmand Jørgen Troelsfeldt, der er indehaver af ejendomsselskabet De Forenede.
Godset var i flere år til salg til 150 millioner, men Troelsfeldt, der selv bor i Schweiz, sikrede sig herligheden for 115 millioner kroner.
For Johan Schrøder, der grundlagde sin formue som arving til Radiometer, var Aggersvold dog ikke nogen god investeringen – men mere en hobby, som han glædeligt brugte et meget stort millionbeløb på at renovere, fortalte milliardæren til B.T. i 2017.
Og det er netop sådan en slags velhaver med godt med overskud på kontoen, som også kunne tænkes at ville købe Valdemars Slot.
»Valdemars Slot er så smuk og attraktiv en ejendom og har så gammel en historie, og hvis man køber sådan en ejendom, så køber man jo en drøm. Og forretningsfolk, der er velhavende, har vist sig at være dygtige til at drive forretning, og så er de måske også dygtige til at drive de store ejendomme,« siger Claus Støvlbæk Clausen, der dog ikke har lyst til at sætte navne på mulige købere.
Det kunne dog godt tænkes at være en udlandsdansker, da man kan leje slottet ud og dermed opfylde bopælspligten, fortæller han.
Forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om Danmarks rigeste, byder gerne ind med konkrete bud på, hvem en mulig køber kunne være.
Det er velkendt, at flere af Danmarks rigeste familier som Lego-familien og Bestseller-ejerne Holch Povlsen ejer flere godser. Men Jakobsens bud er, at man skal kigge mod Hong Kong, hvis man skal finde en potentiel fremtidig køber.
Der finder man nemlig den danske milliardær Hans Michael Jebsen, hvis familie i gennem fire generationer har ejet handelsselskabet Jebsen & co. Han ejer over 100 historiske ejendomme i Danmark – primært omkring sin hjemby, Aabenraa – men har også de senere år været storindkøber af godser til sine børn.
I 2018 købte han både den afdøde rigmand Peter Zobels gods, Bækkeskov på Sydsjælland, samt Damsbo Gods på Sydvestfyn. Desuden ejer han godserne Oreby Slot på Lolland samt godserne Nedergaard og Charlottenlund på Langeland.
»Hans Michael Jebsen kunne være et godt bud. Han er i forvejen kammerherre, og et ejerskab af Valdemars Slot kunne bringe ham tættere på Kongehuset,« siger Søren Jakobsen og tilføjer, at et andet bud kunne være en af mange nyslåede danske milliardærer.
»Der vil helt sikkert være en milliardær, der gerne vil købe det. For man kommer ind i en helt særlig klub, hvis man ejer sådan et gods,« siger han og henviser til, at han tidligere har skrevet om den såkaldte pengeadel – meget rige danskere, der kommer tæt på Kongehuset og udgør en slags ny adel.
Kommer slottet til salg, må en køber må dog have en godt rustet pengepung. For selskabet bag slottet har de seneste ti år haft underskud næsten hvert år – ofte på mellem to og seks millioner kroner.
Alt afhængig af prisen vil det også være begrænset, hvor meget Caroline Fleming og hendes søster, der ejer slottet nu, vil kunne få ved et eventuelt salg. Slottet har nemlig for tiden en gæld på knap 90 millioner kroner.