Lyt til artiklen

Åndeligt forfald, mangel på respekt og på mission for at udbrede asa-troen.

Multikunstneren Jim Lyngvild og kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) bliver udsat for voldsom kritik, efter at Lyngvild har lavet et kunstnerisk billede af Halsboe-Jørgensen.

På billedet, der skal være en del af en udstilling om vølver, guld og guder, ser man Ane Halsboe-Jørgensen med grå paryk og i sælskindskappe udklædt som en vølve (figur fra den nordiske mytologi, red.) efter Jim Lyngvilds fortolkning.

Men den fremstilling er faldet flere for brystet. Den kontroversielle debattør Iben Thranholm, der tidligere har været folketingskandidat for Stram Kurs, revser både ministeren og Lyngvild i et opslag på Facebook.

Det er dette billede af Ane Halsboe-Jørgensen som vølve, der er faldet flere for brystet.
Det er dette billede af Ane Halsboe-Jørgensen som vølve, der er faldet flere for brystet. Foto: Jim Lyngvild
Vis mere

»Det er totalt mangel på respekt for kirke og kristendom, at den nye kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen som det første lader sig fotografere som vølve af Jim Lyngvild til hans udstilling Vølver Guder og Guld på Køge Museum,« skriver hun i opslaget på Facebook. Også den konservative politiker Nikolaj Bøgh samt præsten og litteraturkritikeren Kristian Ditlev Jensen kritiserer billedet.

Iben Thranholm uddyber sin kritik overfor B.T.

»Det er værdirelativisme. Det er et åndeligt forfald, og det er historieløshed. Fuldkommen. At hun ikke forstår, at hendes rolle ikke er fremstå som en kultleder, der bedriver trolddommagi, når hun er chef for folkekirken. Det er helt, helt hen i vejret,« siger hun om ministerens medvirken i kunstværket.

Selvom Ane Halsboe-Jørgensen medvirker i billedet i sin egenskab som kulturminister, så mener Thranholm, at det strider imod hendes hverv som kirkeminister.

Jim Lyngvild tager kritikken afslappet. Han er glad for, at folk har holdninger til hans kunst.
Jim Lyngvild tager kritikken afslappet. Han er glad for, at folk har holdninger til hans kunst. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Ifølge Thranholm er det også et problem, at det netop er Jim Lyngvild, der er kunstneren:

»Jim Lyngvild er ikke bare en kunstner. Han er asatroende og forsøger gennem sine udstillinger ihærdigt at udbrede troen på den nordiske mytologi og på hedenskaben,« siger Iben Thranholm, der mener, at Jim Lyngvild også bruger ministeren til at promovere asa-troen.

Den beskyldning afviser Lyngvild:

»Nej, det er bestemt ikke sandt. Jeg har ikke en missionerende tro. Jeg har asatroen for mig selv og forsøger ikke at presse den ned over andre mennesker. Jeg har aldrig nogensinde hørt noget så dumt,« siger han.

Kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen har ifølge Jim Lyngvild den helt rette udstråling til at posere som vølve.
Kultur- og kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen har ifølge Jim Lyngvild den helt rette udstråling til at posere som vølve. Foto: Philip Davali
Vis mere

Han forstår heller ikke kritikken af, hvorfor det skulle være et problem, at Ane Halsboe-Jørgensen har stillet op til billedet:

»Jeg har spurgt kulturministeren og ikke kirkeministeren, om hun ville stille op. Havde Ane været kun kirkeminister, havde jeg ikke spurgt hende,« siger han og tilføjer, at han har været bevidst om ikke at sætte bestemte religiøse symboler på de kvinder, der medvirker på hans billeder.

»Jeg er ikke idiot, og jeg er ikke ude på, at nogen skal komme i fedtefadet. Slet ikke Ane, der var sød at stille op. Det nemmeste i hele verden ville have været at provokere, men det var slet ikke min intention. Det var udelukkende at lave et smukt billede.«

»Det er en udstilling på et dansk museum. Med ti selvstændige kvinder. Og der synes jeg, at kulturministeren er et oplagt valg. Hun er nummer to på listen over dem, man ønskede at have med. Jeg kunne også have spurgt majestæten, men jeg tror, at majestæten har en anden rolle at udføre, « siger han.

Ghita Nørby er en af de andre kendte kvinder, der har valgt at stille op til Lyngvilds vølve-billeder.
Ghita Nørby er en af de andre kendte kvinder, der har valgt at stille op til Lyngvilds vølve-billeder. Foto: Jim Lyngvild
Vis mere

Lyngvild har også har spurgt andre kvinder, blandt andre Ghita Nørby og Søs Fenger, om de vil medvirke. Ifølge Lyngvild sagde Ane Halsboe-Jørgensen straks ja, da han spurgte hende på Facebook, om hun ville stille op.

»Hun er vidunderlig at arbejde sammen med. Hun er åben og imødekommende,« siger Lyngvild, der aldrig havde mødt Ane Halsboe-Jørgensen før.

Billedsessionen foregik lørdag og tog ifølge Lyngvild 12 minutter.

»Man har altså meget begrænset tid med kulturministeren. Hun har andet at se til end at rende rundt og være model for Jim Lyngvild.«

B.T. har også talt med kulturministeren. Du kan læs hendes svar i denne artikel.