Det kan være svært at følge med i, hvem der skal arve hvad, efter FLSmidth-arvingen Christian Kjær i en tv-dokumentar afslørede noget af sit testamente.

I et interview med B.T. løfter hans kone, Susan Astani, nu sløret for lidt af mystikken. Tingene har nemlig udviklet sig en del, siden dokumentaren blev lavet.

Som B.T. kunne afsløre forleden, så har Susan Astani erhvervet alle ejendomme og jord tilhørende den op mod 2000 hektar store Skærbæk Plantage, som Christian Kjær hidtil har ejet. 

Samtidig har Christian Kjær i et interview til Her og Nu fortalt, at hans ældste søn, 56-årige Philip Kjær, har stævnet ham, da han mener, han var blevet stillet i udsigt at arve den værdifulde plantage syd for Silkeborg i Midtjylland - som desuden er nabo til Gludsted plantage, hvor kong Frederik ynder at tage på kongejagt.

Christian Kjær i 2017.
Christian Kjær i 2017. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Overfor B.T. bekræfter Susan Astani, at ejendommene og de mange jordstykker, der udgør plantagen, er blevet overdraget til hende. Ifølge tinglysningen udgør prisen 82 millioner kroner. 

»Ja, det er de,« siger hun. 

Derudover har hun yderligere fået overdraget en række andre ejendomme omkring plantagen og andre steder i Jylland den seneste tid til samlet over 20 millioner kroner. 

Hun tilføjer dog, at det er en process, der har været længe undervejs.

»Det har stået på længe. At overtage sådan en stor plantage (Skærbæk plantage, red.) er ikke noget, som man bare kan gøre på én dag. Der er mange møder og aftaler med banker, advokater og revisorer,« siger hun. 

I TV2-dokumentaren 'Christian Kjærs sidste vilje' siger din mand ellers, at det er jeres fælles søn, 11-årige Alexander, der skal arve Skærbæk plantage. Men nu du har købt det, og Alexander skal arve det fra dig en dag. Hvorfor har I taget den beslutning?

»Det er for at give Alexander en normal barndom og ungdom, uden at han skal have et kæmpe ansvar på skuldrene. Når han er moden nok og har en uddannelse og kan klare ansvaret, så kan jeg give det videre til ham.«

Susan Astani og Christian Kjær blev gift i 2014. De har sønnen Alexander som fælles barn, mens de hver har tre andre børn.

Christian Kjær og Susan Astani i 2022.
Christian Kjær og Susan Astani i 2022. Foto: Silla Bakalus
Vis mere

Christian Kjær har foruden sønnen Philip fra sit første ægteskab med balletdanseren Fritzy Koch også datteren Michala og sønnen Christoffer Kjær fra sit andet ægteskab med Janni Spies.

Susan Astani har en voksen søn, Sam, fra sit første ægteskab, samt teenagebørnene Stella og Leon fra sit andet ægteskab.

I dokumentaren fortæller Christian Kjær, at det ikke er alle hans børn, der skal arve efter ham.

»Dem, der ikke arver noget, er Michala og Philip,« siger han.

Susan Astani fortæller, at det ikke er meningen, at hendes børn skal arve direkte fra Christian Kjær, men at hun har fået overdraget nogle ejendomme, så de kan arve efter hende.

»Christian har allerede besluttet, hvem der skal arve hvad, men lige præcis på grund af det, vi oplever nu (stævningen, red.), har han besluttet, at det, som mine børn skal arve, skal gå gennem mig,« siger hun og fortsætter:

»Han synes, at børnene skal være modne, før de får det ansvar og en stor pose penge. Det gælder også for mine børn,« siger hun.

Ifølge Susan Astani er det Christian Kjærs egen beslutning, hvilket han også fortæller i dokumentaren, hvor han ønsker at klargøre sit testamente og beslutte fordelingen af sin arv, mens tid endnu er.

Christian Kjær, da B.T. interviewede ham i 2017.
Christian Kjær, da B.T. interviewede ham i 2017. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

Den 81-årige FLSmidth-arving har de seneste år lidt af Parkinsons sygdom, og selv om han nu får medicin, der holder sygdommen i skak, så er parret begyndt at tænke på, at livet en dag rinder ud.

»Jeg tror ikke, at Christian tænkte så meget på det for fem år siden, hvor han var i fin form, og hvor ingen af os havde tænkt, at vi kunne risikere at miste ham, før Alexander blev voksen. Jeg var sikker på, at han sagtens kunne blive 90 år,« fortæller Susan Astani og tilføjer:

»Men da Parkinson begyndte at skabe problemer, så er han jo en fornuftig og intelligent mand, der tænker frem.«

Hvad siger du og Christian til, at Philip har stævnet Christian?

»Christian blev meget overrasket. Han syntes ikke, at Philip kunne være bekendt at gøre det. Han kunne slet ikke forstå det,« siger Susan Astani.

Finansmanden Christian Kjær bor sammen med sin kone, Susan Astani, på Sandbjerggaard i Hørsholm.
Finansmanden Christian Kjær bor sammen med sin kone, Susan Astani, på Sandbjerggaard i Hørsholm. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Christian synes, at han har været meget gavmild overfor Philip allerede. Christian har sagt til mig i al den tid, jeg har kendt ham, at ingen af hans andre børn har fået så meget som Philip, og at Philip har fået det, han skal, og at han ikke skal have mere,« siger hun og tilføjer, at hun ikke har lyst til at tale mere på vegne af sin mand.

B.T. ville gerne have talt med Christian Kjær, men det har ikke været muligt.

Rigmanden, der selv mener at være god for over en milliard kroner, har dog udtalt til Her & Nu, at han ikke vil gøre sine børn helt arveløse, hvilket ellers er det indtryk, som dokumentaren efterlader, men at de får et mindre millionbeløb. Han tilføjer desuden, at Philip Kjær har fået rigeligt gennem tiden.

»Han (Philip, red.) har fået 50 millioner plus en ejendom og biler. Og der er tvangsarv. Det er noget med to millioner til hver. Selvfølgelig skal man ikke kunne gøre sine børn arveløse,« lyder det fra Kjær, der uddyber, at Philip Kjær blandt andet har fået en stor gård med meget jord i Nordsjælland af sin far samt en strandvejslejlighed til flere millioner.

Ifølge stævningen påstår Philip Kjær, at Christian Kjær ellers gennem mange år havde lovet, at han en dag ville arve Skærbæk Plantage.

Det afviser Christian Kjær overfor Her & Nu.

Susan Astani kan heller ikke genkende Philip Kjærs udlægning.

»Han har jo haft en forventning om, at han ville få den (Skærbæk plantage, red.), og han har sagt til mange, at han skulle have den, men det er ikke ensbetydende med, at Christian har lovet ham den,« siger hun.

Og nu har du købt den?

»Ja, nu er den overdraget til mig.«

Ifølge Susan Astani ser parret stævningen som en slags 'krig', som Philip Kjær har startet mod sin halvlillebror, Alexander Kjær.

»Og der støtter vi Alexander så godt, som vi kan,« siger hun.

B.T. har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Philip Kjær. Det har ikke været muligt.