Tre mænd er tirsdag aften blevet kendt skyldige i forbindelse med en påsat brand i en frisør i Rødovre i begyndelsen af februar 2022.

De tre er 23, 24 og 27 år. En 19-årig fjerdemand var oprindeligt også tiltalt i sagen, men ved sagens begyndelse gjorde hans forsvarer rede for, at han opholdt sig i Tyrkiet, og at han var blevet syg dernede.

Derfor er han udskilt fra sagen. Retten fandt dog, at den 19-årige også har spillet en central rolle i brandstiftelsen.

Af de tre, der tirsdag blev kendt skyldige, er det kun to, der har fået dom. Den 23-årige udeblev fra retsmødet, og han vil derfor få sin dom senere.

Her fik den 27-årige to års fængsel, mens den 24-årige fik et år og tre måneders fængsel.

Den 27-årige ankede på stedet, mens den 24-årige udbad sig betænkningstid.

Var del af konflikt
Retten fandt det bevist, at branden blev påsat som del af et konfliktscenario imellem den nu hedengangne NNV-bande og personkredsen omkring frisørbutikken Frisør Yomok, der lå på Islevbrovej i Rødovre.

Det gjorde retsformanden, Ulrik Rasmussen, rede for, da han læste skyldkendelsen i sagen op.

En af de tre er tidligere registreret som medlem af NNV, mens retten fandt det bevist, at de to øvrige på anden vis havde tilknytning til omtalte gadebande.

Sagen havde to forhold, hvor første forhold i anklageskriftet beskrev et mislykket forsøg på brandstiftelse, der udspandt natten til 3. februar 2022. 

Her standsede en patrulje en mindre Peugeot på Tårnvej i Rødovre. Bilen var lejet af den nu dømte 24-årige, mens den dømte 23-årige sad bag rattet. Desuden var den udskilte 19-årige også i bilen.

Voldsom brand
I bilen fandt patruljen blandt andet to halvt fyldte plastikdunke med benzin. Den pågældende nat fik de to i bilen lov at gå, efter politiet var færdige med ransagningen.

Retten fandt det bevist, at den 24-årige, der havde lejet bilen, havde stillet den lille Peugeot til rådighed for gerningsmændene med henblik på, at de skulle starte en brand i Frisør Yomok. Derfor havde han tillige stillet to plastikdunke med benzin i bilen.

Natten efter blev der så stukket ild til frisørbutikken. I samme ejendom var der beboere hjemme i både lejligheden på 1. sal og i en lejlighed ved siden af butikken. 

Ved brandstiftelsen blev der knust en rude i ejendommens gavl, hvorefter der blev hældt benzin ind gennem hullet, og som der blev stukket ild til. 

Her udbrød der ifølge anklageskriftet en eksplosionsagtig brand, der satte beboerne i den lille ejendom i voldsom fare. Alle beboere nåede dog helskinnet ud.

Dette forhold er den 23-årige og den 27-årige nu kendt skyldige i at have deltaget i.

19-årig spøger i sagen
Retten fandt dog ikke bevist, at de var klar over, at der var beboere i ejendommen. Derfor er de ikke dømt for at sætte nogens liv i fare.

Retten fandt det heller ikke bevist, at de to havde været med til direkte at stikke ild til forretningen.

Dermed er ingen af de tre tiltalte kendt skyldige i at have været gerningsmanden. Til gengæld har Retten i Glostrup antydet, at den 19-årige, der er udskilt af sagen, kan have været manden, der udførte selve brandattentatet.

Men det er rettens vurdering, at de havde været med i bilen, der fragtede gerningsmanden til frisørbutikken og væk igen bagefter. Her var der tale om en Audi, som blev registreret på et ANPG-anlæg ved Islev Station kort efter branden.

En blev dræbt, mens to blev såret ved skyderiet, der udspandt sig to måneder før branden.
En blev dræbt, mens to blev såret ved skyderiet, der udspandt sig to måneder før branden. Foto: Asger Ladefoged
Vis mere

Slagvåben med glasplinter
Aftenen efter branden, 4. februar omkring klokken 22.40, blev Audien standset på Ågade i København. Her var den nu 27-årige dømte, der sad bag rattet.

Ved en efterfølgende ransagning fandt politiet rester efter benzin på gulvet i bilens kabine, ligesom der også blev fundet en såkaldt totenschlæger med tre glassplinter i bilen.

Branden i Frisør Yomok menes at være tredje voldsomme episode, der knytter sig til en bandekonflikt, hvor NNV-banden var den ene part, mens personer fra det såkaldte Casablanca-netværk var modstanderne.

To drab på to døgn
Konflikten blev kickstartet af et drab, der fandt sted 2. december 2021 - midt i myldretiden - på hjørnet af Sorgenfrigade og Nørrebrogade i København.

Foran kaffesalonen Kaffehuset blev en medlem af NNV-banden ramt af et enkelt skud affyret på klos hold, og han udåndede kort efter på gerningsstedet.

Dagen efter, 3. december, omkring klokken 11.30 trængte maskerede mænd ind i Frisør Yomok, hvor de affyrede en serie skud.

Her blev en 17-årig bulgarer, der var ansat i butikken dræbt, mens to andre blev såret. Den ene var en 15-årig kunde, mens den anden var forretningens 28-årige ejer, der blev alvorligt kvæstet.

Skyderi var hævn
Ifølge de foreløbige oplysninger var skyderiet hævn for drabet dagen før på Nørrebro. Angiveligt skete det, fordi man i bandemiljøet mente, at personkredsen omkring frisøren kunne kobles til gerningsmanden bag skyderiet ved Kaffesalonen.

To er tiltalt i sagen om drabet og drabsforsøg i Frisør Yomok. Her er den ene tiltalte den 19-årige, der oprindeligt var tiltalt i sagen om branden.

Yderligere tre er sigtet i sagen om skyderiet i Frisør Yomok, og her er der tale om mænd, der på det tidspunkt var ledende medlemmer i NNV-banden.

Lyt til kriminalredaktionens podcast 'På Fersk Gerning' her, eller hvor du plejer at høre podcast.