Peter Madsen ville slutte sit liv, da Kim Wall døde. Han vidste, at hendes død ville blive enden på Raket-Madsens eventyr, sagde han i retten

Han lignede sig selv fra pressebillederne, da han trådte ind i retssalen. I camouflage-farvet heldragt og sorte Converse-sko. Kiggede nysgerrigt ud på tilhørerne og nikkede bekræftende, da dommeren endelig gav ham lov til at udtale sig for første gang i 24 dage.

I går tirsdag fik offentligheden for første gang et indblik i, hvad der skete i de 15 timer mellem 10. og 11. august, hvor den svenske journalist Kim Wall mistede livet ombord på Peter Madsens ubåd Nautilus. Her afgjorde dommeren, at dørene skulle være åbne til det retsmøde, som skulle afgøre, om der nu var tilstrækkelige beviser til at få den 46-årige opfinder og ubådsejer varetægtsfængslet for drabet på den svenske journalist Kim Wall.

Først oplæste specialanklager Jakob Buch-Jepsen fra Københavns Politi den hidtil hemmeligholdt forklaring, som Peter Madsen gav under grundlovsforhøret 12. august.

Anklager Jakob Buch-Jepsen foran Københavns Byret tirsdag.   
Anklager Jakob Buch-Jepsen foran Københavns Byret tirsdag.    Foto: 50090 Johan Nilsson/TT
Vis mere

Her fortalte Peter Madsen, at han bliver ringet op af Kim Wall om eftermiddagen 10. august.

Hun vil gerne lave et interview med ham, og de aftaler at mødes ved hans rumlaboratoriet på Refshaleøen. Hun spørger om at få en tur i ubåden, og de aftaler at sejle ud samme torsdag aften ved 19-tiden. Undervejs fortæller han Kim Wall om sikkerheden på ubåden, bl.a. om redningsveste. Hendes diktafon er tændt imens, husker han.

Under turen dykker de ned med ubåden. De er lidt længere nede end normalt. Da de kommer op igen, kravler de begge op i tårnet. I tårnet er der en luge ned til selve ubådskabinen. Den vejer ca. 70 kilo.  Peter Madsen kravler op, men lugen falder ned over Kim Wall. Hun falder ned. Hun har slået hovedet, konstaterer han. Åbent kraniebrud. Hun har kramper, kan han se, men lidt efter lidt hører de op. Hun må være død, tænker han.

Han kontakter hverken politiet eller andre myndigheder.

Han arbejder til dagligt med farlige ting, og er altid under anklage for at gøre farlige ting.

Han beslutter sig for at sejle ud og tage livet af sig selv. Han sejler ud på Østersøen, hvor han vil slutte det hele.

Han tager en pause på et par timer. Der går mange tanker gennem hans hoved. Han tænker bl.a., at det ikke var sømmeligt, at Kim skulle begraves i ubåden.

Han bærer hende derfor op gennem lugen. Hun mister sin sko og sine strømpebukser. Han forholder sig ikke til kønnet på hende. Han havde gjort det samme, hvis det havde været en mand. Der foregår ikke noget seksuelt.

Madsen: Jeg bandt nylon-strap om Kim Walls lig

Han giver hende strips på, bl.a. om anklerne, så han kan bære hende. Han løfter hende op i tårnet og bærer hende over bord. Han tænker, at han har ødelagt sin fremtid. Han forsøger ikke at gøre rent. Han vil gerne ind til sin hustru S. Han selvsænker derefter sin ubåd. Han åbner ventilerne. Der er et fartøj i nærheden, som samler ham op.

Ubådsejer Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn d. 11. august 2017 efter at hans ubåd sank i Køge Bugt.
Ubådsejer Peter Madsen kommer i land i Dragør Havn d. 11. august 2017 efter at hans ubåd sank i Køge Bugt. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Da han kommer i land, kommer politiet. Det kom ikke til ham at forklare, at der er sket et uheld. Han vil bare gerne ind og holde om sin hustru S. Han kommer på hospitalet og bliver undersøgt. Han forklarer, at han ikke kender Kim på forhånd, kontakten var rent professionel, og det var en helt normal tur, som dem han har givet mange andre i sin ubåd. De tog bare ud samme dag, som de lavede interviewet, fordi det passede ind i hans program.

Peter Madsen sætter sig i den sorte stol

Her slutter hans forklaring. Dommeren beder nu Peter Madsen tage plads på stolen i midten af salen. Peter Madsen rejser sig og går med hurtige skridt ind og sætter sig på den sorte stol. Anklageren vil vide, om han vil stå ved den forklaring, som han lige har læst op fra grundlovsforhøret.

»Det kan jeg hundrede procent,« svarer han.

Anklageren vil gerne vide, om Peter Madsen har set Kim Wall før den 10. august, hvor de sejler ud. Det har han ikke.

»Jeg kan se, at jeg har fået en mail før den 10. august, som jeg besvarer rutinemæssigt med et ja.«


Anklageren spørger, om Peter Madsen har spurgt andre kvinder, om de ville med i ubåden op til den 10.  august.

»Ja, det har jeg, men der var ikke tale, om vi skulle på aleneture,« begynder han.

Dommeren afbryder og beder ham tale langsommere.

Anklageren får ordet og vil igen vide, om han har spurgt andre kvinder om aleneture i ubåden.

»Ja, den 12. august havde jeg planlagt en tur med D.E.K: (navn udeladt , red.).«

Har han været alene med andre i ubåden tidligere, spørger anklageren.

»Ja, i omkring 300 tilfælde.«

Anklageren spørger, om han har dyrket sex med nogen i ubåden.

»Ja, men kun med min kone, og kun et enkelt tilfælde.«

Anklageren spørger, om Peter Madsen kommer i et S/M-miljø i København.

»Det har jeg gjort. Jeg gør det ikke så meget mere. Jeg er et menneske, som interesserer mig for erotikkens mangfoldigheder. Jeg er kommet til fester i noget, der hedder Manifest. Det er miljøer, hvor der er utrolig respekt om menneskers grænser, hvor der respekt om, at et nej er et nej.«

Betjente foran Københavns Byret tirsdag. Nytorv i København.
Betjente foran Københavns Byret tirsdag. Nytorv i København. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Anklageren drejer samtalen ind på tiden op til sejladsen med Kim Wall. Han vil høre, om Peter Madsen har været stresset op til den 10. august.

»Jeg har haft en meget hård periode op til. Jeg har haft en meget stresset periode. Vi skulle have været til Bornholm og lave raketopsendelser. Da det så i dagene op til bliver klart, at en konkurrerende forening har booket det samme, så vælger jeg at trække mig.«

Anklageren vil gerne høre mere om, hvordan hans seksuelle fantasier og fokus har været i tiden op til sejladsen. Normale, synes Peter Madsen. Anklageren vil også gerne vide, om han har dyrket kvælningssex.

»Nej, vi må lige præcisere begrebet. Det tætteste, jeg har været på det, er, at jeg har sagt til en elskerinde, om hun ville holde vejret som en del af et rollespil. Man spørger, om jeg er til hård S/M, og der må jeg sige nej. Jeg er til den form for sex, hvor kvinder får lov til at udtrykke deres seksualitet.«

»Jeg ved ikke, hvad der får lugen til at bevæge sig...«

Anklageren dropper at spørge mere ind til hans seksuelle præferencer. I stedet kaster han sig over selve ulykken. Peter Madsen rejser sig fra sin plads og går op til dommeren for at udpege på en skitse, hvor han og Kim Wall står i tårnet. Han fortæller, at det er helt mørkt. Solen er gået ned. Han  kan se, at lugen bevæger sig. Den står næsten lodret.


»Jeg ved ikke, hvad der får lugen til at bevæge sig, men den falder ned.«

Peter Madsen trasker i sine sorte Converse-sko ned og sætter sig på stolen i midten af retssalen igen. Anklageren forstår ikke forklaringen med lugen. Den ligner ikke den forklaring, Peter Madsen gav under en afhøring for et par uger siden. Under grundlovsforhøret forklarede han, at han mistede fodfæstet. Han greb fat i lugen, og lugen faldt i og ramte Kim Wall i faldet.

»Jeg har fat i lugen. Lugen vælter i, fordi jeg ikke kan holde fodfæstet. Der er ikke tvivl om, at det er sådan, det er foregået. Jeg har tidligere sagt, at jeg gerne vil vise ubåden, så vi kan se, hvordan det er sket.«

Han hæver stemmen, da han siger det sidste. Han virker tydeligt irriteret over, at anklageren forsøger at skabe tvivl om hans forklaringer.

»Hvis ikke jeg gled, så ville lugen ikke være faldet i, så havde vi haft Kim i dag, og så havde vi ikke siddet her i dag. Det er nøjagtig det, jeg også fortalte i grundlovsforhøret.«

Nu stiller Peter Madsen anklageren spørgsmål. Har han overhovedet set billeder af ubåden? Det har han, forsikrer han.

»Der er ikke noget mærkeligt i det. Ubåden er epoxy-malet, våd af saltvand. Jeg kan ikke stoppe det. Lugen falder i. Det sker i et millisekund.«

Anklageren vil nu høre, om der er havblik, altså om vandet står stille.

»Ja, men der er også et stort skib, som sejler forbi. Og jeg kan mærke, at båden er i bevægelse som følge af stor bølgeaktivitet. Lugen er udstyret med en lukkemekanisme. Noget, jeg har tænkt i den lange tænketid, jeg har haft, er, at Kim har taget fat i lukkemekanismen. Hvis hun har trukket i den, så kan man altså trække lugen ned over sig selv.«

Madsen: Jeg lagde mig til at sove, efter hun var død

Han taler hurtigt og ivrigt, da han fremsætter teorien, men anklageren spørger ikke yderligere ind. I stedet vil han vide, om Peter Madsen lægger sig til at sove, efter Kim Wall er afgået ved døden.

»Jeg har et par timer drop out, fordi jeg simpelthen er så træt.«

Så du lægger dig simpelthen til at sove?

»Ja, det gør jeg,« svarer han.

Han lægger sig i en anden sektion af ubåden. Der er to ståldøre imellem ham og ulykkesstedet.  Det er vigtigt for ham at fremhæve. Der er meget blod dér, hvor Kim Wall ligger.

»Jeg har det ikke godt med det. Jeg har det ubehageligt med det.«

Han har ikke lyst til at leve længere, men han havde heller ikke lyst til, at Kim Wall skulle begraves med ham.

»Jeg har ingen lyst til kontakt til med det døde menneske, der er ombord. Jeg har ingen lyst til at hun skal være ombord på min tur til der, hvor jeg skal hen. Jeg er suicidal på det her tidspunkt. Det foregår ved, at jeg græder.«

Han henvender sig direkte til anklager Jakob Buch-Jepsen, da han siger det næste.

»Jeg kan ikke fortsætte mit liv. Mit job er ikke som dit, jeg kan ikke fortsætte med at være til. Jeg kan ligeså godt gå bort den dag, for der er ikke for mig. Men jeg synes ikke, at det er en passende ende for Kim.«

På arkivbilledet: Peter Madsen i sin hjemmebyggede ubåd Freya 
På arkivbilledet: Peter Madsen i sin hjemmebyggede ubåd Freya  Foto: Stine Larsen
Vis mere

Han er ramt af dårlig samvittighed. Inden ulykken har han joket med Kim Wall om, at lugen kunne falde ned.

Anklageren vil gerne vide, hvordan han håndterede Kim Wall efter hendes død. Han fortæller, at hendes strømpebukser ryger af, og med dem hendes trusser. Skoene ryger også af, da han vil binde anklerne sammen med et reb. Alt sammen med det formål at han gerne vil have hende over bord.

Madsens forklaring: Kim blev begravet i ét stykke

Anklageren spørger, om Peter Madsen binder andet om liget. Peter Madsen fortæller, at han binder nylon-strap om hende. Det er en del af det, han normalt har i sin værktøjskasse. Han gør det for at kunne løfte hende op gennem tårnet.

»Hun var et helt stykke, da jeg begraver hende,« siger han.

Da anklageren spørger Peter Madsen, om han parteret hende, protesterer hans forsvarer Betina Hald Engmark. I stedet går anklageren videre til at spørge til de telefoner, som var ombord. Han vil gerne vide, om Peter Madsen har kastet sin telefon i vandet.


»Ja, det har jeg,« bekræfter han.

Til gengæld ved han ikke, hvad der er blevet af Kim Walls telefon.

Anklageren vil nu vide, om Peter Madsen har en sav i ubåden. Det bekræfter han. En sav med et orange håndtag. Anklageren siger, den ikke er blevet fundet efterfølgende. Heller ikke da Peter Madsens hjem blev ransaget. Forsvareren er uenig, og Peter Madsen fortæller, at man har fundet saven. Anklageren er ikke enig i, at det er den samme sav.

Anklageren springer videre og borer nu i, hvorfor Peter Madsen løj over for politiet, da han kom i land ved Dragør 10. august. Dengang sagde han, at han sejlede alene i ubåden, og at ubåden var gået til bunds pga. et uheld med ballasttanken.

»Jeg var ikke ved mine fulde fem. Jeg var ikke klar til at møde realiteterne, som vi sidder i nu. Jeg er i den situation, at jeg gerne vil se S. (hustru, red.) og mine katte. De bor på Refshaleøen i min hangar. Jeg vil gerne se dem, inden alt det kommer til at ske. Jeg ved, at alt kommer ud. Jeg regner med, at der kommer til at ske det, der sker nu. Jeg vil bare gerne have fem minutter til at sige farvel til S.«

»Det ryster mig, at jeg er sigtet for drab«

Peter Madsen bekræfter, at han fredag 10. august bliver taget med på Station City og afhørt. Først dagen efter, da han har fået sigtelsen af dommeren i grundlovsforhøret i Københavns Byret, går det op for ham, at der er tale om en drabssag.


»Jeg går ikke op i Peters Madsens fremtid. Jeg går op i, at jeg har mistet Kim. Det ryster mig, at jeg er sigtet for drab. Jeg tror først, at det er et søforhør, og det går først senere op for mig, at det er et drab, jeg er sigtet for.«

Anklager Jakob Buch-Jepsen har ikke yderligere spørgsmål. Dommeren giver ordet til forsvarer Betina Hald Engmark.

Peter Madsen sidder i skranken med armene foldet ind over bordet. Han virker roligere og taler langsommere, da forsvareren begynder at stille spørgsmål.

Han skal svare på tekniske spørgsmål om lugen på ubåden. Det falder ham let.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, som er forsvarer for Peter Madsen, foran Københavns Byret,
Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark, som er forsvarer for Peter Madsen, foran Københavns Byret, Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Forsvareren spørger, hvordan han oplevede ulykken.

»Jeg ser en lukket luge. Jeg hører et bump. Jeg hører ikke noget skrig. Jeg ser hende direkte under lugen. Hvis jeg har udtalt mig om, hvordan hun er faldet, og hvor hun har ligget, så er det analyser på baggrund af gæt.«

Forsvareren spørger, hvorfor Peter Madsen ikke slår alarm efter ulykken.

»Jeg ved, at den verden, jeg færdes i, den dør. Der er ikke noget, jeg skal mere. Hvad der sker med ting... det mister sin betydning. Jeg er i suicidal psykose. Jeg har ikke planer om andet i denne verden. Andet end at sænke Nautilus.«

Han  taler langsomt og roligt, da han tilføjer:

»Hvorfor jeg gider trække vejret nu, det må jeg så finde ud af, hvorfor jeg gør. Raket-Madsen dør den 10. august.«

Madsen: Aner ikke, hvad der er fundet af rør på liget

Forsvareren vender sig mod de tekniske undersøgelser. Da torsoen bliver fundet ved Klydesøen på Amager, finder man et bælte med nogle rør på torsoen. Samme type rør er fundet i hans værksted. Peter Madsen svarer, at han ikke aner, hvad der er fundet af rør på liget. Han har bare set et billede, hvor det så ud, som om de var sorte. Det kan sagtens være, at de har nogle rør på rumværkstedet på Refshaleøen, som er magen til.

Forsvarer Betina Hald Engmark spørger, om han kan huske, hvem han her i kontakt med den 10. august, inden han mødes med Kim Wall. Han kan huske, at han både taler med nogle studerende fra DTU og med den australske instruktør Emma Sullivan, som er ved at producere en film om hans liv.

Forsvareren springer videre til den sav, som anklageren også spurgte ind til. Betina Hald Engmark rejser sig for at vise et billedet til sin klient og til dommeren. Peter Madsen fortæller, at han ser et billede af fukssvans med et sort-orange håndtag, som hænger i hans værksted. Han siger, at det var nøjagtig den sav, han havde med i ubåden, og som nu hænger på sin plads igen. Anklageren er stadig ikke enig. Den sav er ikke fundet.

Forsvareren spørger Peter Madsen, om han selv fortalte politiet, at han havde sænket Nautilus i Køge Bugt. Det gjorde han. Forsvareren vil gerne vide, om han overhovedet gjorde noget for at skjule den handling.

»Nej. Uanset om jeg sænker ubåden eller sejler den ind, så vil der være spor af Kim i ubåden. Der vil være blod. Og jeg, Raket-Madsen, er færdig.«

Fandt trusser, strømpebukser og en hårlok

Anklager Jakob Buch-Jepsen går videre med ransagningsrapporten og fortæller, at ubåden er blevet bjærget og ransaget. Man har bl.a. fundet et par sorte strømpebukser, et par dametrusser og en hårlok. Man har hverken fundet Peter Madsens eller Kim Walls mobiltelefon. Nu kommer han til obduktionsrapporten. Der er detaljer, som kan være krænkende for Kim Walls efterladte, så dommeren beslutter, at journalisterne ikke må referere, hvad der bliver sagt.

Næste punkt er undersøgelsen af Peter Madsen selv, efter han blev reddet i land ved Dragør 10. august. Her fandt man bl.a. hudafskrabninger på ham og blod, som endnu ikke er færdigundersøgt. En helikopterlæge, som talte med Peter Madsen umiddelbart efter redningsaktionen, fandt hans mentale tilstand 'påfaldende'. Lægen registrerede, at Peter Madsen talte hurtigt, når han fortalte om, hvad der var sket, men svarede tøvende, når han blev stillet spørgsmål om Kim Wall.

Anklageren går videre til bunken med de mere end 656 vidneforklaringer, man har fået.

VIDEO: Anklager i ubådssagen: Derfor er vi tilfredse (artiklen fortsætter herunder)


Et vidne har henvendt sig til politiet og fortalt, at en navngiven person på et tidspunkt har set en bizar pornofilm med Peter Madsen, hvor en mindreårig dreng blev voldtaget en gruppe sorte mænd og kvalt. Der var angiveligt tale om skuespil, men personen fik det dårligt af at se filmen.

Hændelsen ligger næsten 15 år tilbage i tiden og var ifølge vidnet en del af ‘leg’, hvor den navngivne person og Peter Madsen skulle vise hinanden grove pornofilm.

Det afviser Peter Madsen.

Han har slet ikke set den omtalte film, siger han.

Peter Madsen.
Peter Madsen. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Et andet vidneudsagn kommer fra en frisør, som har haft en kunde, som ifølge vidnet havde mærker på halsen efter at have dyrket kvælningssex med Peter Madsen.

Et tredje vidne har til politiet fortalt, at Peter Madsen havde et meget specielt sexliv. I nogle perioder levede han aseksuelt, i andre dyrkede han hård sex. Påstandene om sex med andre kvinder er i sig selv ikke opsigtsvækkende, for Peter Madsens hustru har fortalt politiet, at hun og Peter Madsen lever i et åbent forhold.

Men på det seneste virkede Peter Madsen ekstra manisk, synes et vidne.

»Død og sex var Peters helt store hovedtema op til ulykken,« læser anklager Jakob Buch-Jepsen op af vidneudsagnet.

Et fjerde vidne har henvendt sig for at fortælle, at Peter Madsen tilbage i 2008 faldt og slog hovedet under et islag. Vidnet synes, at Peter Madsen har opført sig unormalt urimeligt, efter det skete.


Et af vidnerne skaber stor debat.

Vidnet har fortalt politiet, at Peter Madsen har talt om, hvordan man skjuler et lig til søs.

Peter Madsen vrider sig i stolen. Tydeligt irriteret.

Han kender udmærket vidnet, for vedkommende er en den del af den konkurrerende raketklub Copenhagen Suborbitals, som Peter Madsen endte i bitter skilsmisse med tilbage i 2014. Det er alt for tydeligt, at vedkommende har et motiv til at sværte ham til, lader han forstå.

Anklager: Han er givetvis meget intelligent

Forsvareren har ikke mere at sige. Anklageren får ordet og argumenterer for, at Peter Madsen skal varetægtsfængsles for drabet på Kim Wall.

»Vi har et at gøre med en mand og en kvinde ude på en ubåd. Han siger, at hun har været ude for en ulykke. Han er meget irrationel og siger, han begraver hende til søs. Vi kender ikke den endelige dødsårsag, men vi kan konstatere, at hun har været udsat for en meget makaber partering med en sav. Der er absolut en begrundet mistanke om, at han har slået Kim Wall ihjel og parteret hendes lig,« siger anklageren.

Han tegner til slut et billede af en mand, der er i stand til at begå et drab:

»Han er givetvis meget intelligent, men han rummer også en mørk side i livet, hvor der er begrundet mistanke om, at han har begået et drab.«

Forsvareren protesterer. Kort efter beslutter dommeren at følge anklageren. Peter Madsen bliver varetægtsfængslet frem til 3. oktober for drabet på Kim Wall.

Retten bliver hævet. Dommeren forlader retssalen. Peter Madsen rejser sig og vender sig med tilhørerrækkerne og laver nogle fagter. Så bliver han ført ud af lokalet af uniformerede betjente.

Efter tirsdagens retsmøde fortalte forsvarsadvokat Betina Hald Engmark til BT, hvordan hendes klient, Peter Madsen, oplevede det timelange retsmøde i Københavns Byret. Læs artiklen her på bt.dk.

Forsvarsadvokat Betina Hald Engmark uddybede efter mødet også, hvorfor Peter Madsen tidligere har modsat sig, at politiet fik udleveret en privat computer. Læs artiklen her på bt.dk.

BT har efter tirsdagens retsmøde også talt med to førende drabseksperter. I artiklen her på bt.dk peger de på, hvor de oplever, at der er huller i Peter Madsens forklaring.

I bunden af artiklen kan du genopleve retsmødet minut for minut i BTs LIVE-blog.

Den svenske journalist Kim Wall blev mindet med et fakkeltog på Ishøj Strand, torsdag den 31. august 2017. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt. Peter Madsen er sigtet i forbindelse med hendes død.
Den svenske journalist Kim Wall blev mindet med et fakkeltog på Ishøj Strand, torsdag den 31. august 2017. Kim Wall var ombord på ubåden Nautilus sammen med Peter Madsen. Hendes torso blev senere fundet i Køge Bugt. Peter Madsen er sigtet i forbindelse med hendes død. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Kim Isabel Fredrika Wall.
Kim Isabel Fredrika Wall. Foto: Tom Wall
Vis mere

Genoplev tirsdagens retsmøde i Københavns Byret i LIVE-bloggen herunder: