»Ja, det var totalt tilfældigt. Et rent gæt. Jeg vidste det ikke.«

Sådan siger Nikolaj Lie Kaas til B.T., der møder ham til gallapremiere på filmen 'Kollision'.

Det er hans første store spillefilm, siden han afsluttede fjerde del af 'Afdeling Q'-sagaen med filmen 'Journal 64', hvor han for sidste gang spillede hovedrollen som den hårdkogte detektiv Carl Mørck.

Den Robert-belønnede film solgte over 800.000 biografbilletter, og efter Nikolaj Lie Kaas modtog en Zulu Award som årets skuespiller, gav han et bud på til B.T., hvem der skulle efterfølge ham.

»Jeg synes, Dar (Dar Salim, red.) eller Ulrich Thomsen ville være rigtig rigtig gode bud,« lød det dengang fra den 45-årige Nikolaj Lie Kaas.

Et gæt, som altså var »et rent gæt.« Og som viste sig at være rigtigt.

I juni måned afslørede Nordisk Film, at netop Ulrich Thomsen spiller hovedrollen i femte film i serien, som Nordisk Film nu overtager fra filmselskabet Zentropa.

Nikolaj Lie Kaas forsikrer, at han ikke vidste besked, men det var der en anden, som gjorde.

»Han vidste det godt selv,« siger Nikolaj Lie Kaas.

Generelt har der været meget ballade om filmatiseringen af forfatter Jussi Adler-Olsens meget læste bøger.

Særligt fordi Jussi Adler-Olsen jævnligt har kritiseret filmene, og at der er blevet spekuleret i, at han ikke brød sig om Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen og fik ham fyret.

Men det afviser forfatteren selv.

»Ulrich er jo bare Carl Mørck. Han er en fremragende skuespiller. Ligesom Nikolaj. Alle de mærkelige ting, der er blevet skrevet om ham og mig – at jeg fyrede ham og sådan noget – det er rent spin. Jeg har aldrig sagt det.«

»Jeg har gerne villet have nogle manuskripter, der gik dybere i karaktererne, end Zentropas gjorde. Nu får vi se. Jeg har fuld tiltro til, at Nordisk Film selvfølgelig vil prøve,« sagde forfatteren forleden til B.T.

Den femte film i serien kommer til at hedde 'Marco effekten' og har premiere i 2020.

69-årige Jussi Adler Olsen har skrevet otte bøger i serien, så der kan være masser af film i vente.