Den tidligere kammerherre og F.L. Smidth-arving Christian Kjær er tilsyneladende blevet rigtig træt af at bo på sin landejendom i Nordsjælland.

Kun to måneder efter han satte den smukke hesteejendom Sandbjerggaard til salg, har han sat den voldsomt ned.

Og det er der en helt speciel årsag til.

Christian Kjær har sammen med sin kone, Susan Astani, og deres familie planer om at flytte ud af Danmark. Det oplyser han til B.T.

»Jeg rejser ud af landet, inden året skifter. Jeg vil rejse til mit barndomshjem,« siger rigmanden, der dog ikke vil afsløre, i hvilket land hans barndomshjem befinder sig.

Christian Kjær og Susan Astani har hver tre børn med deres tidligere partnere. Dertil kommer, at de har den fælles søn Alexander (midt) på syv år.
Christian Kjær og Susan Astani har hver tre børn med deres tidligere partnere. Dertil kommer, at de har den fælles søn Alexander (midt) på syv år. Foto: Betina Garcia
Vis mere

Ifølge forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om danske rige familier, er der dog formentlig tale om Schweiz. Her boede Christian Kjærs mor, Karen Elisabeth Larsen – hvis far var ingeniøren Poul Larsen, der var med til at opbygge F.L. Smidth – i en årrække, da Christian Kjær var barn.

Christian Kjær har også ofte i sit voksenliv holdt ferie i Schweiz – blandt andet med Susan Astani og deres fælles syvårige søn, Alexander.

Årsagen til, at 76-årige Christian Kjær nu vil forlade Danmark, skal findes i den dom, han fik i februar. Han blev idømt 30 dages betinget fængsel for at have påkørt en official ved et cykelløb nær Sandbjerggaard i august sidste år.

Christian Kjær har hele tiden nægtet sig skyldig og mener, at de frivillige trafikofficials rottede sig sammen mod ham.

Christian Kjær var i mange år en af prins Henriks bedste venner. Her ses de i deres unge dage med rigmanden Peter Zobel (tv.).
Christian Kjær var i mange år en af prins Henriks bedste venner. Her ses de i deres unge dage med rigmanden Peter Zobel (tv.). Foto: Birger Storm
Vis mere

Som følge af dommen fik rigmanden, der var nær ven af prins Henrik, frataget sine royale titler, så han ikke længere er kammerherre, hofjægermester eller ridder af første rang af Dannebrog.

Ifølge Susan Astani tærede sagen så meget på hendes mand, at han var helt knust – ikke så meget over at miste titlerne, men over, at han var blevet uretfærdigt behandlet.

Over for B.T. bekræfter rigmanden, at det er derfor, at han nu vil forlade Danmark:

»Jeg føler mig uretfærdigt behandlet, og så gider jeg sgu ikke at betale til det danske samfund mere. Jeg har ellers betalt alt, hvad der er blevet krævet, og jeg har været glad for det danske samfund,« siger Kjær, der generelt har haft et hårdt år, da han for kort tid siden blev diagnosticeret med Parkinsons syge.

Da Sandbjerggaard for to måneder siden blev sat til salg, lød prisen på 70 millioner kroner. Nu lyder prisen på 59 millioner kroner.

Ifølge Christian Kjær har han aldrig rigtig regnet med at få 70 millioner for den smukke ejendom, som han har ejet i flere årtier. Han sagde bare den høje pris til mægleren, fordi han var rasende.

Uanset om Kjærs første udbudspris var seriøs eller ej, så er det ifølge Søren Jakobsen et vildt prisnedslag:

»Det er et voldsomt nedslag. Han er ikke bare sur og vrissen, han er simpelthen rasende,« siger han.

Foruden Sandbjerggaard ejer Christian Kjær blandt andet en jagtejendom i Skærbæk Plantage i Midtjylland samt en lystejendom på Venø nord for Holstebro.

Desuden overtog Susan Astani det fynske slot Sophienlyst nær Middelfart i 2016. Knap 12 millioner kroner måtte hun slippe for slottet.

Ifølge Christian Kjær har parret ikke planer om at sælge nogen af deres andre ejendomme i Danmark.