En tilspidset situation i Kina sender lige nu nervøse trækninger gennem hele verden.

Frygten er, at situationen allerede i starten af næste uge udvikler sig til et øjeblik, der bliver lige så alvorligt, som da den amerikanske investeringsbank Lehmann Brothers i 2008 gik konkurs og udløste en global finanskrise.

Denne gang er det Kinas næststørste ejendomsudvikler, Evergrande, der vakler, skriver flere medier, heriblandt Bloomberg og CNBC.

Firmaet har de seneste årtier ekspanderet voldsomt ved at stifte enorm gæld, bygge ejendomme og sælge dem.

Men nu er salget løjet af, og Evergrande står med en gæld, der er lige så stor som Danmarks bruttonationalprodukt.

Værre er, at den svigtende indtjening betyder, at Evergrandes økonomi er så presset, at man er bagud med betalingerne til 70.000 investorer og et væld af banker.

Mandag skal Evergrande betale et stort afdrag på et lån, og det har Evergrande allerede nu meddelt, at man ikke er i stand til.

Med andre ord: Hvis ikke en bank eller den kinesiske regering hjælper med at betale, er Evergrande konkurs.

Nervøsiteten har bredt sig i Kina. Her er det demonstranter foran Evergrandes hovedkontor, der lufter deres frustration
Nervøsiteten har bredt sig i Kina. Her er det demonstranter foran Evergrandes hovedkontor, der lufter deres frustration Foto: NOEL CELIS
Vis mere

Og går Evergrande konkurs, er der meget stor risiko for, at en boligboble brister i Kina og sender rystelser gennem hele verdens økonomi.

»Det, vi alle sammen sidder og kigger på, er, om de får en livline, eller om Kina gerne vil statuere et eksempel, ligesom USA statuerede et eksempel med Lehmann Brothers for 13 år  siden,« sagde Sara Sjølin, Business-journalist på Berlingske, da hun fredag gæstede podcasten Pilestræde:

»Det er der, vi er lige nu. Indtil vi ved det, holder vi alle sammen vejret.«

Hvis Evergrande går konkurs vil det nemlig få alvorlige konsekvenser for kinesiske banker, investorer, købere af Evergrande-ejendomme og det kinesiske boligmarked generelt.

Det kan skabe et kæmpe pres på kinesisk økonomi, skabe panik på de internationale aktiemarkeder og starte et mønster, der kan få verdensomspændende konsekvenser.

»Der er mange ude i verden, der spørger sig selv, om det her er Kinas Lehmann-øjeblik. Nogle mener, det kan få samme betydning, som Lehmann fik dengang. Men man skal huske, at vi har lært meget siden finanskrisen, og at bankerne ikke er lige så hårdt gearede nu. De vil meget bedre kunne klare situationen,« sagde Sara Sjølin til podcasten Pilestræde:

»Men samtidig ved vi, at hvis væksten i Kina kommer under pres, så kan vi godt få det svært i Vesten.«

I Kina er forventningen da også, at Evergrande ganske enkelt er for stor en virksomhed til, at den kinesiske regering kan undlade at holde hånden under selskabet for at forhindre en konkurs.

Alle holder nu vejret for at se, om den kinesiske regering – med Xi Jinping i spidsen – redder Evergrande.
Alle holder nu vejret for at se, om den kinesiske regering – med Xi Jinping i spidsen – redder Evergrande. Foto: WANG ZHAO
Vis mere

»Evergrande er så vigtig en ejendomsudvikler, at det vil være et stærkt signal, hvis der sker noget med dem,« sagde Dan Wang, analytiker fra Hang Seng Bank til CNBC torsdag:

»Jeg tror, at der kommer hjælp fra regeringen eller fra centralbanken i Kina, så man kan redde Evergrande.«