Lyt til artiklen

»En sur smiley er aldrig okay og heldigvis et særtilfælde i Aldi.«

Salgschef i Aldi, Allan Ryager-Jørgensen, mener ikke, at discountkæden har et generelt problem med at overholde fødevarereglerne.

Ikke desto mindre er syv af kædens butikker siden oktober havnet i Fødevarestyrelsens sorte bog på grund af enten en sur smiley eller en indskærpelse.

»Vi tager det meget alvorligt, og der blev hurtigt taget hånd om de ting, der er nævnt i rapporterne,« siger Allan Ryager-Jørgensen, der har ansvaret for Aldis butikker i København og Nordsjælland, i en skriftlig kommentar til B.T.

Et af Fødevarestyrelsens store kritikpunkter er butikkernes hygiejne.

Hos Aldi på Frederikssundsvej i københavnerbydelen Brønshøj har dårlig rengøring ligefrem medført sanktioner på tre ud af de seneste fire kontrolbesøg. Det betyder, at butikken nu er havnet på Fødevarestyrelsens liste over branchens såkaldte 'brodne kar', og at styrelsen kan tage skærpede sanktioner i brug under visse forudsætninger.

Senest har butikken fået en bøde på 15.000 kroner.

Blandt andet på grund af sorte og hvide skimmelplamager i kølemontre samt fedtede og støvede hylder i butikkens bake-off-afdeling, fremgår det af kontrolrapporten.

Foto taget i Aldi i Odense NV. Foto: Fødevarestyrelsen
Foto taget i Aldi i Odense NV. Foto: Fødevarestyrelsen
Vis mere

Hos Aldi i Jægerspris stod problemerne også i kø under Fødevarestyrelsens seneste besøg, der i øvrigt fandt sted på baggrund af en forbrugerhenvendelse.

Ifølge kontrolrapporten var butikken rodet og snavset.

Blandt andet var lågerne i butikkens bake-off-afdeling fedtede og klistrede, og gulvet flød med brugte engangshandsker – for blot at nævne et par eksempler.

Hertil kan også nævnes spindelvæv og sort snavs på gulvet samt en beskidt fryser med forårsruller.

Fødevarestyrelsen slog desuden ekstra hårdt ned på butikkens egenkontrol.

Butikken havde gennem fire måneder ikke ført daglig dokumentation for temperaturen i blandt andet køle- og frysemøbler. Noget, som Fødevarestyrelsen indskærpede over for butikken allerede tilbage i juni.

Forholdet udløste en bøde på 15.000 kroner, og hertil blev der givet indskærpelser både på grund af mangelfuld rengøring og vedligeholdelse.

Hos Aldi i Søborg i udkanten af København er det også væltet ned med bøder. Tre sure smileyer har butikken fået under de seneste fire kontrolbesøg, hvilket også gør den til et 'broddent kar'.

Under det seneste kontrolbesøg blev der fundet massevis af fødevarer med overskredet ‘bedst før’-dato sammen med fødevarer, der ikke havde overskredet bedst-før-datoen. Blandt andet flæskesteg, skinke og kager, står der i kontrolrapporten.

Butikken havde heller ikke hængt sin seneste kontrolrapport med en sur smiley op. I stedet har hang der en gammel glad smiley ved indgangen. Forholdet udløste en ekstra bøde på 2.000 kroner.

Konfronteret med problemerne svarer Allan Ryager-Jørgensen, at der er foretaget ekstra grundig rengøring i butikkerne, så forholdene er bragt i orden.

»Det er indskærpet overfor personalet, at alle skal følge vores rengøringsplaner og have ekstra fokus på rengøring fremover.«

»I to af de tre butikker er der desuden kommet nye butikschefer, og den ansvarlige distriktschef besøger butikkerne dagligt for at sikre, at niveauet holdes,« siger Allan Ryager-Jørgensen.

Aldi oplyser, at de ikke kan kommentere personalesagerne vedrørende de to butikschefer, som har forladt deres stillinger.

Aldi har i alt 190 butikker på landsplan.

B.T. gennemførte tirsdag den 8. november et pristjek i ti af landets supermarkedskæder. Se resultaterne og vinderen ved at klikke her.