Det tidligere danske fodboldtalent Per Weihrauch er død. Han blev 32 år.

Per Weihrauch var et af de største talenter i sin årgang 1988, og fodboldevnerne bragte ham som teenager til først Ajax og siden Chelsea, inden han blev erklæret fodboldindvalid i 2008 – bare 19 år gammel.

Per Weihrauch blev fundet død i sin bolig tidligere i oktober.

»Det er en meget kedelig tid og rigtigt hårdt, da Pers død kom som en kæmpe overraskelse. Jeg har kun godt at sige om brormand i forhold til, at han var vellidt blandt alle dem, han omgikkes med, som også viste sig til begravelsen, hvor der var et rigtig stort fremmøde og blomster, som jeg aldrig har set før,« skriver Per Weihrauchs bror, Bo Weihrauch, i en sms til B.T.

Per Weihrauch i 2009.
Per Weihrauch i 2009. Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Allerede som helt ung var Per Weihrauchs fodboldevner tydelige. Han spillede sin ungdomsfodbold i Hvidovre, hvor han blev rykket et par årgange op for at spille med drenge på sit eget niveau. Det var her, at Ajax' legendariske danske scout John Steen Olsen også fik øje på talentet. Det samme gjorde agenten Søren Lerby.

Skiftet til Ajax blev en realitet efter prøvetræninger i Everton og Norwich og tilbud fra Tottenham, Arsenal og PSV. Dengang var det 80'er-landsholdslegenden Søren Lerby, der som agent hjalp den unge Per Weihrauch til Ajax.

»Det er jo forfærdeligt i så ung en alder. Jeg snakkede jævnligt med ham. Hans død kom fuldstændig ud af ingenting. Det var sørgeligt,« siger Søren Lerby om den tragiske nyhed.

Per Weihrauchs tid i Ajax blev præget af en slem skade i baglåret, som ramte ham efter otte måneder i klubben og kostede ham meget tid med genoptræning. Alligevel havde Frank Arnesen set nok til Weihrauchs talent som ungdomsspiller i Hvidovre, til at han valgte at hente Weihrauch til Chelsea, hvor Arnesen dengang var sportsdirektør.

Frank Arnesen og Søren Lerby.
Frank Arnesen og Søren Lerby. Foto: Henrik Hildebrandt
Vis mere

Også i den engelske storklub bøvlede den unge fodboldspiller, der også spillede på diverse danske ungdomslandshold, med skader i baglåret. Som 19-årig stoppede karrieren, da han blev erklæret fodboldinvalid. Et kort forsøg på at vende tilbage til fodboldbanen et års tid senere gik heller ikke.

»Det har nok taget hårdt på ham, da han blev fodboldinvalid. Du har en drøm som ung knægt, og han kom til Ajax som 16-årig og spillede et par kampe dér på ungdomsholdet. Så kom han til Chelsea, men hans baglår kunne bare ikke tage det. Så blev han opereret, men det blev ikke bedre. Når man ikke engang har været inde i kampen, ved man jo heller ikke, hvad ens drøm kunne være blevet til. Den drøm har alle unge mennesker jo,« siger Lerby.

Per Weihrauch blev i fodboldens verden, og han blev efter sin aktive karriere en del af Søren Lerbys agentfirma, hvor han foruden at finde dygtige unge spillere hjalp disse unge spillere, når de kom til udlandet.

Det gjaldt blandt andre den nuværende landsholdsspiller Pierre-Emile Højbjerg og FC Københavns Viktor Fischer, som i mange år havde Søren Lerby som agent.

»For mig virkede det, som om han virkelig tog karrierestoppet stærkt. Og han tog et studie efterfølgende,« siger Søren Lerby og uddyber sin nære relation til Per Weihrauch.

»Jeg havde et utroligt godt forhold til Per. Jeg tog ham med efter fodboldkarrieren, og han arbejdede for os i mange år. Han var en super fyr,« siger Søren Lerby og fortsætter:

»Han var en fantastisk dygtig scout. Han havde så godt øje for det, og han var jo så troværdig og pålidelig, som man overhovedet kunne være.«

Det er et par år siden, at Per Weihrauch stoppede i Søren Lerbys agentfirma for i stedet at starte et job i Nordea, fortæller Lerby.

Men de to holdt kontakten ved lige til det sidste. Derfor er 80'er-legenden også ekstra ked af, at han ikke kunne være med til begravelsen tidligere på måneden, da han selv blev lagt ned af coronavirussen.

»Jeg tænker tit på ham. Og jeg skal også til Danmark og besøge familien på et tidspunkt. Jeg snakkede med hans far, og vi er jo alle kede af det. Per var jo virkelig en ven,« slutter Søren Lerby.

Andre læser også