Den mandag formiddag på Lerkendal-anlægget i Trondheim er der ikke noget at tage fejl af.

Ugerne forinden er Bendtner rigtig nok ikke blevet udtaget, men det er ikke det hele. Man skal ikke udveksle mange blikke, mange ord, mange sætninger, før det hele står soleklart: Nicklas Bendtner er færdig i Rosenborg.

Det er den helt klare konklusion, da B.T. står deroppe blandt spillere, journalister og fans. Og det er den samme, som fodboldkommentator for Adresseavisen Birger Løfaldli når frem til, da vi står ved træningsanlægget.

»Det er meget specielt og meget drastisk, at den største stjerne bliver droppet helt. Der kan ikke gå lang tid, før vi ved mere. Alt tyder på, at han er færdig og har spillet sin sidste kamp for klubben. Alt andet ville overraske mig meget,« siger han.

Fire dage efter blev det endelige og triste punktum så også sat. Men først skal vi forstå, hvor nedturen startede.

Det hele kommer nemlig ned til én enkelt beslutning. Åge Hareides beslutning. Øjeblikket, hvor Nicklas Bendtner finder ud af, at han ikke er en del af den VM-trup, der i sommeren 2018 drager til Rusland.

Har du ikke læst kapitel 2 af Bendtner - Trondheim tur/retur, så finder du det lige HER.

»Det var helt tydeligt vendepunktet. Her gik det galt. Frem til det så det godt ud. Godt nok var han ikke lige så skarp i månederne efter den første sæson, men han spillede stadig godt,« fortæller fodboldkommentatoren.

Da Nicklas Bendtner blev vraget fra VM-truppen, startede det, der endte i én lang nedtur.
Da Nicklas Bendtner blev vraget fra VM-truppen, startede det, der endte i én lang nedtur. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Beslutningen var også en kæmpe skuffelse for Rosenborg – planen om at sælge ham efter VM røg i vasken lige dér, forklarer han.

Og danskeren selv fortalte i den nylige Rosenborg-podcast også, at beslutningen både var skuffende og overraskende for ham.

»Jeg var knust, da jeg fik skaden, men jeg kommer så tilbage og tænker: ‘Ok, med de kvaliteter og den erfaring, jeg har som spiller, så går det nok. Så kommer jeg nok med alligevel’,« forklarede Bendtner og fortsatte:

»Så da jeg får nyheden om, at jeg ikke skal med, er jeg til dels meget uforstående over for valget, men også meget skuffet og enormt ked af det. For der var ikke noget, jeg ville have givet mere for end at være til det VM. Og jeg ved, at jeg vil kunne have haft noget at sige dernede. Jeg var rigtig ked af det. Det er ærlig snak.«

Efter VM-skuffelsen havde lagt sig, eksploderede en nyhed uden for banen hjemme i Danmark.

Nicklas Bendtner var blevet anmeldt for vold mod en taxichauffør hjemme i København, og angriberen stod en septemberdag kort tid efter og læste op af et stykke papir på 1. sal i klubhuset i Trondheim.

Her blev der beklaget til klubben af hele hans hjerte. Derefter var det den daglige leder, der skulle stå på mål for journalisternes mange spørgsmål, mens Bendtner musestille stod ved siden af.

2. november faldt dommen så: Fodboldspilleren blev kendt skyldig i vold og fik en betinget dom og straffet med 50 dages fængsel.

Den daglige leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, måtte klare de mange, mange spørgsmål, der kom fra pressen. Imens stod Bendtner ved siden af med et tomt blik.
Den daglige leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, måtte klare de mange, mange spørgsmål, der kom fra pressen. Imens stod Bendtner ved siden af med et tomt blik. Foto: Terje Pedersen
Vis mere

Efter at have afsonet sin straf med fodlænke hjemme i København, vendte han tilbage til det norske. Topmotiveret og i bedre fysisk forfatning end længe, var meldingen.

Men det var sparsomt med spilletid, og hurtigt blev han frosset ud. Den nytilkomne cheftræner Eirik Horneland så slet ikke Bendtners vej.

Men selvom man kunne tænke, at voldsdommen havde sat sine spor, så er det ikke her, vi finder forklaringen på, hvorfor Nicklas Bendtner nu er helt ude af truppen.

Det mener Espen Viken, der er formand for Rosenborgs fanklub, Kjernen, i hvert fald ikke.

»Mange tilhængere var faktisk bag Nicklas. Og sådan var hele stemningen heroppe. Vi så ikke én, men to idioter i den sag. I Kjernen synes vi, klubben håndterede det rigtigt, og der var aldrig en hetz mod ham,« siger formanden.

»Det skete i Danmark. Var det sket i Trondheim, var sagen en helt anden. Og fordi det skete et andet sted, så var det ikke, som om vi havde en kriminel iblandt os.«

Skal sportsjournalisten, der følger klubben så tæt, give sit bud, peger han på den nye træner. Og på de rygter, der har verseret i og omkring klubben længe. Om manglende træningsvilje og særbehandling.

»Efter kort tid var der snak om specialbehandling, og at det ikke udelukkende var positivt at hente en spiller som ham. For det var uvant for klubben at hente en stjerne,« forklarer Adresseavisens Løfaldli ved træningsanlægget, der ligger klods op ad hjemmebanen.

Og de rygter tog så for alvor fart, da selvsamme Adresseavisen torsdag kunne berette om adskillige konkrete eksempler på særbehandling gennem flere anonyme kilder.

Her er konklusionen, at det til sidst blev nok for truppen. Og nok for den nye cheftræner, der ønsker at skabe en kultur bygget på sult og træningsvilje.

Og den gik ikke længere, når de gode præstationer på banen også forsvandt.

»Så længe han leverede, var det fint. Men Bendtner skal også blive topscorer i Eliteserien. Og fem mål i hans anden sæson, var ikke godt nok. Det holder ikke,« fortæller formand Espen Viken fra kaffebaren midt i Trondheim.

Sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye afslørede torsdag, at Bendtner er fortid i klubben til sommer.
Sportsdirektør Stig Inge Bjørnebye afslørede torsdag, at Bendtner er fortid i klubben til sommer. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Tilbage på træningsbanen mandag formiddag vil Bendtner ikke lade sig interviewe. Træner Eirik Horneland har heller ikke nogen kommentarer til sin danske angriber.

Vi får dog en kort snak med sportsdirektør Stig Inge Bjørne, der bliver bedt om at tænke tilbage på Bendtners tid i klubben. Han står med et alvorligt udtryk og gemmer sig bag sine solbriller.

»Bendtner er en vigtig erfaring for klubben, fordi Nicklas kom fra et helt andet niveau og en helt anden erfaring, end nogen nogensinde er kommet med tidligere,« siger han og fortsætter:

»Og så er der ting, der er sket undervejs. Nogle marginaler, der kan have ført til, at projektet havde set lidt anderledes ud, end det var tænkt i udgangspunktet. Målet var, at han skulle blive topscorer, komme tilbage på landsholdet og så spille VM. Det var ekstremt, ekstremt tæt.«

Det sidste flueben foran VM blev aldrig sat, og derfra var det slut for det, der ellers startede som et norsk eventyr.

Sensationsfølelsen ved hans ankomst er for længst væk. I stedet er den nu erstattet med en følelse af afmagt og frustration. Og fire dage efter mødet på træningsbanen skete det så. Følelsen var blevet for stor til, at det kunne holdes inde længere. Stig Inge Bjørnebye sagde det, der lå overalt i luften i Trondheim.

Nicklas Bendtner vinker derfor til sommer farvel til Rosenborg. Og farvel til Trondheim.

Angriberen har før bejlet til FCK, og lørdag aften kommenterede Ståle Solbakken på hele Nicklas Bendtners situation. Det kan du læse her.