'Jeg synes, du er vildt lækker og har lyst til at være sammen med dig. Har du?'

Det behøver ikke ødelægge den gode stemning at spørge eller bare mærke efter, om din date eller partner har lyst til sex, mener feminist og debattør Lior Foighel.

»Det er ikke raketvidenskab. Selvfølgelig skal vi sikre os, at den, vi er sammen med, har lyst til at være sammen med os,« sagde han onsdag i B.T.s livestudie, hvor han debatterede med Facebook-brugerne.

Et flertal i Folketinget har erklæret sig parate til at se nærmere på, om samtykke i forbindelse med sex skal skrives ind i den danske lovgivning.

Lior Foighel, der i forbindelse med MeeToo-debatten skrev i et indlæg i B.T., at han selv tidligere har opført sig grænseoverskridende over for kvinder, bakker op.

»Samtykke betyder ikke nødvendigvis noget med NemID og kontrakter, som mange tror. Det betyder bare, at vi er enige om, at vi har lyst. Det kan komme til udtryk mundtligt, eller vi giver udtryk for det med vores kropssprog eller bare vores tilstedeværelse.«

Og er du i tvivl, så spørg, mener Lior Foighel.

»Jeg vil hellere have, at der ryger lidt af romantikken, end at folk bliver voldtaget.«

Ifølge en aktuel rapport fra Amnesty International anslås det, at mindst 5.000 kvinder i Danmark årligt bliver voldtaget. Under 1.000 af dem anmelder sagen til politiet og endnu færre - kun omkring 100 - fører til en dom.

»Det er helt sindssygt,« sagde Lior Foighel.

»Hvordan vil du bevise sammentykke, hvis det ikke er på skrift?« spurgte B.T.-læseren Dennis Marquardt via Facebook under debatten.

»Jeg vil ikke bevise noget. Det er op til anklageren at bevise. Voldtægtssager er komplekse, og det er ofte ord mod ord. Lige nu fokuserer lovgivningen på, om du har sagt nej, og om der har været trusler eller vold i forbindelse med en voldtægt. Fokus burde i stedet være, om du havde lyst til sex eller ej,« svarede Lior Foighel.

Det fik en anden B.T.-læser, Claus Bo Svane Schou, til at reagere:

'Bullshit, det er sgu nemt nok at sidde der og pudse glorien og sige, det hele er super godt med det nye tiltag, for så derefter at vaske hænder og give lorten videre til ‘advokater',' skrev han.

En lovændring løser ikke alt, svarede Lior Foighel.

»Men vi skal have ændret vores forståelse af, hvad voldtægt er, og hvis skyld det er. Mange kvinder føler i dag, at det er deres egen skyld, at de skulle have passet bedre på, og at de får at vide, at de ikke skulle have haft den kjole på. Men det er aldrig hendes skyld.«

Se med på B.T.s Facebook-side på tirsdag, hvor Sigrid Friis Prochowsky fra Radikal Ungdom diskuterer, om overgreb er kvinders egen skyld, hvis de går udfordrende klædt.