Nej tak til Odense.

Tour de France-arrangøren ASO valgte i sidste øjeblik at afvise Danmarks trejdestørste by som målby for den Tour de France-start, der rammer Danmark i 2021.

I stedet lød det fra Frankrig, at man hellere ville have Nyborg som målby for anden etape, der skulle slutte på Fyn. Det skriver Fyens.dk.

Og sådan blev det.

Peter Rahbæk Juel (S) fik ingen Tour-afslutning i Odense.
Peter Rahbæk Juel (S) fik ingen Tour-afslutning i Odense. Foto: Malene Anthony Nielsen
Vis mere

»Først og fremmest er det vildt stort, at Tour de France kommer til Danmark og til Fyn. Når det er sagt, var vi selvfølgelig gået med i konsortiet, fordi vi rigtigt gerne ville have, at Odense skulle være målby. Men i forhandlingerne viste det sig, at der var et ufravigeligt, sportsligt krav fra ASO om, at de gerne ville have et ræs over Storebæltsbroen med mål umiddelbart efter broen. Det er vi selvfølgelig ærgerlige over, men det er deres sportslige beslutning. Omvendt jeg vil sige, at jeg glæder mig til at hoppe i toget og køre et kvarter til Nyborg for at kunne følge den største sportsbegivenhed nogensinde på dansk jord,« siger Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), til Fyens.dk.

ASO ville altså meget gerne have, at etapen skulle slutte lige efter Storebæltsbroen, der med drilske sidevinde kunne sørge for en dramatisk afslutning.

Det oprindelige danske bud lød på...:

  • 1. etape i København (enkeltstart).
  • 2. etape fra Roskilde til Odense.
  • 3. etape fra Vejle til Sønderborg.

I stedet blev Odense altså i sidste øjeblik skiftet ud med Nyborg,

Kronprins Frederik var også med ved Tour de France-præsentationen.
Kronprins Frederik var også med ved Tour de France-præsentationen. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Da det stod klart, at ASO ikke var til at hugge og stikke i - det var et 'ufravigeligt krav' ifølge Peter Rahbæk Juel - ville man fra Odenses side ikke insistere på at være med. Og måske sætte hele den danske Tour-start i fare.

»Vores bidrag til at løse situationen var, at vi ikke fastholdt konsortiet på, hvad der var den oprindelige aftale, og dermed ville risikere at skubbe Tour de France væk fra Danmark. Det var der ingen tvivl om. Der skal man kende målet og sin egen besøgelsestid. Det var helt sikkert ikke den gladeste dag i min borgmestertid, da vi fik beskeden om ASO's krav om, at etapen skulle stoppe lige efter broen. Men når man lige har sunket den, kom jeg jo frem til, at jeg ikke ville kunne leve med, at vi krampagtigt holdt fast i et krav om, at etapen skulle slutte i Odense. Vi kunne have endt med at have trukket tæppet væk under hele projektet på grund af snæver lokalpolitik,« siger Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel.

Han understreger, at man ikke blev presset til at trække sig, men at man selv tog valget.

»De penge, vi har reserveret, dem har vi selvfølgelig ikke brugt. Vi har lagt en del mandetimer i at lave forarbejdet. De timer kommer jo ikke tilbage igen, men jeg glæder mig over, at løbet kommer til Fyn, og det tager jo ikke mere end 15 minutter i toget at tage til Nyborg,« siger Peter Rahbæk Juel til Ritzau.

Den danske Tour-rute er netop blevet præsenteret på Københavns Rådhus. Læs mere om det her