Feltet i Giro d'Italia har fundet en ny mand, der skal holdes i kort snor. Han er dansker.

Det er første gang nogensinde, at Mikkel Bjerg deltager i en Grand Tour, men det er på ingen måde til at se.

For på kun 10 etaper har danskeren kørt sig ind på to tredjepladser og været en af dem, der har animeret cykelløbet allermest.

Og på 10 dage er han gået fra en, de fleste knap nok kendte, til at være en rytter, der bliver holdt skarpt øje med.

»Jeg har hørt fra flere, at den kørsel, jeg har leveret, har gjort, at det ikke er alle hold, der vil lade mig køre af sted i udbrud om morgenen. Man kan sammenligne det lidt med Filippo Ganna, der har leveret en kraftpræstation, man tør ikke lade ham køre,« siger UAE-rytteren.

»Det er lidt ærgerligt, hvis jeg har fået samme stempel. Omvendt er det jo en flot anerkendelse.«

Allerede på første etape kørte Mikkel Bjerg sig på tredjepladsen ved den indledende enkeltstart, og på niende etape var der igen kun to hurtigere end ham.

»Ja, jeg ved ikke, om det er et internationalt gennembrud,« forklarer han.

»Jeg føler, at der skal en sejr til for at sætte en på verdenskortet.«

Men danskeren er allerede godt på vej til at tage cykelverdenen med storm. Mest imponerende var hans indsats på niende etape – en hård en af slagsen, der var kuperet og sluttede på en stigning.

Undervejs besluttede aftalte Bjerg med sportsdirektøren i UAE-bilen, at han skulle angribe på egen hånd for at hente dagens udbrud... som lå 3 minutter og 45 sekunder i forvejen.

Det forspring åd danskeren ene mand, selv om mange hjemme i stuerne tænkte, at Bjerg havde tabt sutten.

»Det er ikke normalt at bruge 45 minutter på at prøve at ramme udbruddet, droppe det og så få at vide, at jeg skal prøve at køre det op. Allerede efter 10 kilometer havde jeg brugt 8 ud af 10 af mine tændstikker,« siger den 21-årige dansker, der erkender, at han måtte holde tungen lige i munden og give alt, hvad han havde.

Det rakte som sagt ikke til en sejr, men danskeren viste sig stadig stærkere end visse af de tidlige udbrydere, som han hentede egenhændigt.

Alligevel er det ikke nok til den sultne dansker.

»Det skuffer mig lidt, at jeg var så tæt på, men så langt fra. Når man har chancen, må man gribe den. Der går måske år, før jeg igen står i en lignende situation. At det var så tæt på, gør det egentlig bare bittert, og så var det forbandet, at det gik opad til sidst,« siger Bjerg, der har sine forcer på flade stykker.

Imponerende er bare det ord, der bedst beskriver danskerens præstation indtil videre. Inden Giroen turde Mikkel Bjerg ikke håbe på en etapesejr. Målet var bare at gennemføre, men på 10 dage er meget vendt op og ned.

Mikkel Bjerg har på få dage udviklet sig til en mand, som feltet holder skarpt øje med.
Mikkel Bjerg har på få dage udviklet sig til en mand, som feltet holder skarpt øje med. Foto: LUCA ZENNARO
Vis mere

»Jeg føler mig oven på pedalerne,« siger han og forklarer én ting: At han tror på miraklet.

»Hvis jeg skal være ærlig, tror jeg godt, at det kan lade sig gøre at vinde en etape. Men det kræver, at jeg har heldet. Jeg kan ikke se, hvordan det skal lade sig gøre på styrken. Det skal være et udbrud, der holder hele vejen, og dem kommer der måske kun et eller to mere af i Giroen,« siger Mikkel Bjerg.

Han er godt bevidst om, at Giroen er et af årets sidste løb i en sæson, hvor intet har været, som det plejer, på grund af coronavirus.

Løbskalenderen har været uhørt kompakt, og det har sat sine spor hos rytterne.

»Alle har haft en hård sæson med mange løbsdage eller flere Grand Tours. Folk er kørt i bund, og de er lige så trætte som mig. Det er måske også en grund til, at det er realistisk for mig at vinde en etape,« mener Bjerg.

Giro d'Italia slutter søndag 25. oktober i Milano, med mindre løbet bliver aflyst efter flere positive tests i og omkring feltet...