Når man kun er 21 år gammel, kræver det selvindsigt at vide, at man er sin egen værste fjende.

At man formentlig er verdens bedste vinder, men også verdens dårligste taber.

Men UAE's unge dansker Mikkel Bjerg er fuldt bevidst om det. Godt en uge efter en – efter eget udsagn – skuffende præstation ved VM i enkeltstart tromlede han tredjehurtigst gennem den indledende enkeltstart ved Giro d'Italia. Bjergs første Grand Tour.

»Man bliver ekstraordinært skuffet, hvis man sætter sig op til at gøre noget helt vildt, og det ikke lykkes. Så er der en grøft på den anden side,« siger Mikkel Bjerg, der som den eneste i historien har vundet U23-VM i enkeltstart tre gange... i træk.

»Det er ikke godt, hvis jeg får kørt mig selv ned, fordi jeg ikke rammer resultatet, og jeg synes, det er noget lort. Så er jeg bange for, at det kan gå ud over holdet.«

Lørdag var det dog en kanondag for Bjerg, der har forsøgt at arbejde med sig selv mentalt. For til en Grand Tour går det ikke, hvis ens egne skuffelser er så store, at det går ud over kørslen dagen efter.

»Til VM kunne jeg godt sætte mig op til det og være sindssygt skuffet og ked af det efter, for jeg havde en uges pause lige efter. Her er det noget andet. Til prologen og den midterste enkeltstart skal man være frisk dagen efter,« forklarer Mikkel Bjerg, som blev nummer 17 ved VM.

»Jeg skal lære, at resultatet ikke nødvendigvis er målsætningen, og så skal jeg prøve at slappe lidt af omkring det hele. Gøre det så godt, jeg kan uden forventningspres.«

Mikkel Bjerg kørte vanvittig stærkt ved enkeltstarten på Sicilien.
Mikkel Bjerg kørte vanvittig stærkt ved enkeltstarten på Sicilien. Foto: LUCA BETTINI
Vis mere

Strategien ser ud til at have virket til enkeltstarten ved første etape af Giro d'Italia for UAE-rytteren, der ikke regnede med at have benene til det store i løbet af Giroens første uge.

Håbet var egentlig bare at ramme top-10-placeringer.

»Til VM følte jeg, at det var nu eller aldrig. Jeg kørte for at vinde, og når man er så langt fra, som jeg synes, at jeg var, er det ikke sjovt at være Mikkel Bjerg. Der var langt ned på den anden side, men havde jeg vundet, havde jeg været langt over alle andre.«

At køre den første Grand Tour er ikke en drøm for Mikkel Bjerg. Men det er et 'nøglepunkt i ens karriere, som giver et praj om, hvorvidt man er skabt til at være professionel cykelrytter på det niveau'.

Mikkel Bjerg ved holdpræsentationen for UAE forud for Giro d'Italia.
Mikkel Bjerg ved holdpræsentationen for UAE forud for Giro d'Italia. Foto: LUCA BETTINI
Vis mere

Derfor var den realistiske målsætning ikke at vinde en etape, men at gennemføre løbet. Men altså, lørdag var det kun to, der var hurtigere end den danske tempomaskine.

Og han håber da på, at han kan opnå et flot resultat på løbets afsluttende etape – en enkeltstart, som slutter i Milano.

»Jeg prøver at sætte mig helt op til den sidste, så må det briste eller bære. Men jeg skal have fundet ud af, hvor hårdt jeg kan stramme den og sætte mig op til noget, uden at jeg synes, det bliver en negativ oplevelse. Det er både min største styrke og svaghed.«

Alt handler om fornemmelse for Bjerg, når han skal køre sin første Grand Tour nogensinde. Det sker ovenikøbet for UAE-holdet, der for tiden skovler sejre ind.

Allerstørst var det, da Tadej Pogacar overraskende vandt Tour de France.

»Det gælder om at føle, at jeg har gjort en forskel i cykelløbet. Jo, jeg vil da gerne gøre det godt i alle tre enkelstarter,« siger Mikkel Bjerg, der under anden etape kørte i løbets hvide trøje, som symboliserer den bedste unge rytter.

»Men jeg vil mærke, jeg har gjort en forskel for holdet, når løbet er slut. Ellers vil jeg føle, at de lige så godt kunne have haft en anden med. Og det ville gøre mig ked af det,« erkender danskeren.

Giro d'Italia slutter søndag 25. oktober.