Mens verden lukker ned under coronavirussens anden bølge, raser tilfældene i Italien, hvor der søndag køres sidste etape af Giro d'Italia.

Lørdag blev der sat ny rekord med mere end 19.600 nye tilfælde på et enkelt døgn, og flere steder i landet er der indført udgangsforbud, hvilket har skabt store uroligheder i blandt andet Napoli.

I Milano, hvor Giro d'Italia slutter, og der er indført udgangsforbud mellem klokken 23 og 5, eksploderer tilfældene også.

Men det lykkedes det italienske cykelløb at komme i mål, selv om jorden har skælvet ad flere omgange undervejs med coronatilfælde. Midt under løbet var det så slemt, at flere ryttere følte sig usikre ved at køre videre og mest af alt ville hjem. En af dem var Lotto-Soudal-rytteren Thomas De Gendt.

Der har været travlt for coronamedarbejderne under Giro d'Italia.
Der har været travlt for coronamedarbejderne under Giro d'Italia. Foto: LUCA ZENNARO
Vis mere

»Det går i den forkerte retning. Jeg føler, at organisationen bag Giroen forsøger at skjule nogle ting for os. For at være helt ærlig, så kan jeg ikke rigtig fokusere på løbet efter nyheden om de 17 smittede betjente,« sagde han til Sporza for 10 dage siden, hvor 17 motorcykelbetjente, der fulgte motionsløbet Giro-E, blev testet positive.

På det tidspunkt varslede holdet EF Pro også, at man burde droppe den sidste uge af Giroen, men på trods af det store postyr og i alt 29 tilfælde af coronavirus til løbet, synes afdelingslæge i infektionssygdomme ved Aarhus Universitetshospital Christian Wejse, at det var det rigtige at afvikle løbet.

»Vi står midt i en stor pandemi, og så vil der være smittede også til sådan en begivenhed. Jeg synes, man har gjort sig store anstrengelser for at begrænse det mest muligt, og det er det, som man kan gøre. Cykelløb kan man ikke håndtere, som man har håndteret basketball, for eksempel,« siger Christian Wejse.

Planen var, at ryttere og stab skulle testes før Giro-starten og under løbets to hviledage, men de mange tilfælde gjorde, at løbets aktører blev testes meget hyppigere undervejs, og det lykkedes faktisk at begrænse smitten.

Men undervejs var det usikkert, om man overhovedet ville nå hele vejen til Milano, og nu skal du holde tungen lige i munden:

Først blev Mitchelton-Scott-stjernen Simon Yates testet positiv, og få dage efter var fire stabsmedlemmer fra holdet det også, så man valgte at trække sig. Det samme skete på Jumbo Visma efter Steven Kruijswijk afleverede en positiv test.

Derudover blev Sunweb-stjernen Michael Matthews smittet, ligesom UAE's Fernando Gaviria blev det. Hos AG2r-La Mondiale blev to stabsmedlemmer smittet, mens Ineos og Astana har haft et tilfælde hver.

»Det næstbedste er at forsøge at gøre det så smittefrit som muligt, teste løbende og prøve at gøre, hvad man kan, så det ikke spreder sig mellem holdene. Det er nok ikke muligt at komme fuldstændig i nul, og man må påregne, at der er en kalkuleret risiko,« siger Christian Wejse.

»Det er teoretisk muligt, men ikke højt sandsynligt,« siger Christian Wejse om coronasmitte blandt rytterne i feltet.
»Det er teoretisk muligt, men ikke højt sandsynligt,« siger Christian Wejse om coronasmitte blandt rytterne i feltet. Foto: LUCA BETTINI
Vis mere

»Men de her ryttere får jo næppe et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet, så det behøver man ikke være bange for. Man skal bare undgå at bidrage til pandemien ved at lave supersprederbegivenheder, men det her er ikke forbundet med kæmpe individuel risiko for rytterne.«

Dertil skal man tilføje, at der kun er en ret lille risiko for, at rytterne smitter hinanden i feltet.

Også selv om de »snotter, spytter, og ja, praktisk talt savler på hinanden dagen lang,« som Jakob Fuglsang forklarer det.

»Det er teoretisk muligt, men ikke højt sandsynligt. Det kan godt lade sig gøre, hvis der sidder en superspreder i feltet, men den risiko vil jeg kategorisere som meget lille. Det med, at det er flest stabsmedlemmer, der er smittet, indikerer jo, at smittespredningen mest af alt foregår ved tæt kontakt indenfor.«

Selv om Christian Wejse forklarer, at det ikke er decideret farligt for rytterne, vil der altid være et andet aspekt med i overvejelserne: det moralske.

For har man ikke et ansvar over for det omkringliggende samfund ved ikke at bidrage til at sprede virussen?

»Jo, det har man da helt klart. Derfor skal man undgå, at det udvikler sig til en supersprederbegivenhed, men det synes jeg ikke er tilfældet her. Men det er da en overvejelse værd, om man skulle aflyse,« siger Christian Wejse.

»Utrolig mange ting bliver aflyst for tiden, men jeg tror, at et cykelløb går i kategorien af ting, som kan holdes i gang med en relativt lille risiko.«

Og det gjorde det.

Faktum er, at Giroen klarede sig igennem på trods af de mange klask undervejs, hvilket må siges at være en kæmpe sejr for den italienske rundtur.