Vi elsker kartofler i Danmark og spiser dem i stor stil. Men varmer man dem for meget, kan der med en af vores yndlingspiser følge et farligt stof, der kan give dig kræft.

Det viser nyt studie fra EUs fødevaresikkerhedseksperter EFSA.

Det kræftfremkaldende stof hedder akrylamid og opstår, når fødevarer rige på kulhydrater – som kartofler – bliver varmet ved for høj temperatur eller for længe.

Når fødevaren steges, bages, grilles eller friteres ved mere end 120 grader, dannes stoffet i overfladen, der varmes. Og indholdet af akrylamid i maden bliver kun højere, jo højere varmen er, og jo længere tid maden udsættes for den.

Ifølge seniorforsker Kit Granby fra DTU skal man først og fremmest bruge sine øjne for at beskytte sig mod det kræftfremkaldende stof.

»Man skal huske på, at man ikke skal spise det meget mørke. Om det så er toast, pomfritter eller ristede kartofler, er tegnene de samme. Det skal helst være gyldent og ikke for mørkt,« siger hun.

Læs også:

Læs også:

»Brankningen er med til at give den gode smag og duft, men danner også de her stoffer, som er uhensigtsmæssige. Og indholdet af dem stiger, jo mørkere det bliver,« siger Kit Granby.

Også i kaffe

Rapporten fra EFSA bygger på dyreforsøg, der indtil videre har vist et klart mønster, der peger på, at akrylamid både skader dna og forårsager kræft. Det bekræfter dermed tidligere forsøg, som blandt andet danske Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har lavet.

Det anslås, at 36 procent af den gennemsnitlige danskers akrylamid-indtag kommer fra kartofler, mens 30 procent kommer fra kaffe.

Det var også akrylamid, der for nogle år siden førte til advarsler mod at spise meget ristet brød, da stoffet dannes i ristningen.

Endnu er der intet klart svar på, hvor farligt akrylamid er for mennesker, men da forsøg med både mus og rotter har udmøntet sig i kræft hos gnaverne, antager man, at stoffet kan have samme påvirkning på mennesker.

»Det er et stof, der formentlig er kræftfremkaldende hos mennesker, og det er således et uønsket stof i vores fødevarer,« siger seniorrådgiver Pelle Thonning Olesen fra DTU og fortsætter:

»Vi og EFSA vurderer, at der er en sundhedsmæssig risiko, og så er det op til politikerne, om de vil forsøge at bedre situationen.«

Da forsøgene hidtil kun er udført på dyr, ved man ikke, hvilke kræftformer akrylamid kan lede til.

»Dyreforsøgene har vist, at rotter og mus får kræft i forskellige former for væv, og da stoffet hurtigt transporterer sig rundt i kroppen, vil det principielt kunne lede til alle mulige former for kræft,« siger Pelle Thonning Olesen.