Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er på vej med en række konkrete forslag, der skal hjælpe ofre for voldtægt.

Det sker med hjælp fra et ekspertpanel, som justitsministeren nedsatte som direkte konsekvens af B.T.s serie #Voldtaget, der blev bragt i sommeren 2018.

I første omgang præsenterer Pape tre helt konkrete ændringer på området, som skal sikre ofre for voldtægt en bedre behandling og oplevelse fra anmeldelse til retssag og eventuel dom.

De tre initiativer består af:

  • Fælles, obligatoriske skridt for politiet, når de modtager et offer for voldtægt – noget der ikke har været tidligere.
  • Et ekspertlavet katalog over personers reaktioner ved et traume som voldtægt - så myndighederne ikke misforstår en reaktion fra et offer ved voldtægt.
  • Muligheden for at bruge videoafhøring af offeret løbende i en sag, så offeret ikke skal genopleve overgrebet flere gange.

Det første punkt skal blandt andet være med til at sikre, at ofrene har en bedre mulighed for at vide, hvad de går ind til, samt en mere strømlinet sagsbehandling:

»Det handler om, at der kan være forskel på, hvilke undersøgelser og afhøringer politiet sætter i gang afhængigt af sagens karakter. Og det giver sig selv, det kan skabe en ubalance, hvor der ikke vil være lige god fokus på alle sager,« siger Søren Pape til B.T.

»En anden ting, panelet peger på, er at øge myndighedernes kendskab til traumer. Der er mange ofre, som går i chok efter et overgreb, og alt stopper, mens andre går i noget, der minder om en trance og forsætter deres liv, som om intet var hændt.«

»Det kan i dag i visse tilfælde stille offeret dårligt i en retssag. Og det skal det ikke, for alle mennesker reagerer forskelligt,« siger Søren Pape.

»Videoafhøring er for at skåne ofrene gennem systemet. Vi skal have undersøgt præcist, hvordan det kan lade sig gøre. Men hvis det kan lade sig gøre at bruge videoer i retten, så ofrene ikke skal igennem det flere gange, så er det det, vi vil prøve.«

Søren Pape Poulsen fortæller til B.T., at de nye initiativer sættes i gang med det samme:

»Jeg har bedt mine embedsmænd om at gå i gang med de tre skridt med det samme. Og to af dem kan i hvert fald håndteres inden for kort tid. Det er de obligatoriske sagsskridt for politiet og traumekataloget.«

»I forhold til videoafhøring er der noget lovmæssigt, som måske skal på plads først, så der er vi nogle måneder længere fremme,« siger justitsministeren.

De tre ændringer på voldtægtsområdet er de første af en række fra ekspertpanelet, som ministeren sætter i værk.

Der vil, fortæller Søren Pape Poulsen, komme flere initiativer de kommende måneder, inden ekspertpanelets arbejde afsluttes i foråret 2019.

Justitsministeren fortæller desuden, at de tre første skridt sættes i gang med det samme for at kunne hjælpe ofre for voldtægt hurtigst muligt.

Derfor ønsker han ikke at vente på de resterende forslag fra ekspertpanelet, der består af repræsentanter fra Amnesty International, Center for Seksuelle Overgreb ved Rigshospitalet, Dannerstiftelsen, en psykolog, en professor, en bistandsadvokat og Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Det mener ofrene

B.T. har forelagt to ofre, som stod frem i serien om voldtægt, de tre nye initiativer.

Umiddelbart er der begejstring for dele af forslaget, mens andre dele vækker mindre jubel.

Tannie

Tannie.
Tannie. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Det er rigtig godt med de obligatoriske sagsskridt. De vil gerne have, at flere skal anmelde overgreb. Og det her kan hjælpe med at gøre det mere trygt.«

»Til gengæld giver det ikke rigtig mening for mig med traumekataloget. Når man er stærkt traumatiseret, går man ikke rigtig op i det,« siger Tannie, der over en årrække blev udsat for overgreb af sin far.

»Det er genialt med videoafhøringer. For mit vedkommende har det været retraumatiserende at skulle gennem turen i retten. Jeg blev direkte syg af det.«

Liv Lykke Schubert

Liv Lykke Schubert.
Liv Lykke Schubert. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

»Det er rigtig fint med ensretning i politiets arbejde. Bare det ikke bliver et skema og en tjekliste, som skal gennemgås,« siger Liv Lykke Schubert, der havde en dårlig oplevelse med at anmelde sagen.

»Jeg har meget svært ved at forholde mig til et traumekatalog. Jeg vil gerne se, hvad det munder ud i. Det kan blive rigtig godt, men jeg vil se kataloget først.«

»Video er fint, så længe der også vil være mulighed for at stille yderligere spørgsmål til offeret efterfølgende.«