En kinesisk sanger og skuespiller er kommet i alvorlig shitstorm i sit hjemland, efter der er dukket billeder op, hvor han poserer ved helligdomme i Japan i forbindelse med en vens bryllup.

»Jeg beklager hermed højtideligt (for..) det indhold i mine billeder, der sårer det kinesiske folks følelser«, lyder det fra den kinesiske stjerne Zhang Zhehan, efter billederne er kommet frem.

Men billederne, der er taget ved de kontroversielle Yasukuni- og Nogi-helligdomme i Tokyo i 2018, og som for nylig dukkede op på det sociale medie Weibi, har allerede fået vidtstrakte konsekvenser for ham.

Det skriver News.com.au.

People carry umbrellas as they visit Yasukuni Shrine in Tokyo, Japan August 15, 2021. REUTERS/Issei Kato
People carry umbrellas as they visit Yasukuni Shrine in Tokyo, Japan August 15, 2021. REUTERS/Issei Kato Foto: ISSEI KATO
Vis mere

Hans profil er blandt andet blevet slettet på tjenesten, samtidig med at scener, hvor han optræder, er blevet skåret ud af flere film.

Fra Weibo lyder det, at offentlige personer skal være 'vidende om historien'.

Musikplatforme som QQ Music og NetEase Music, har også reageret på billederne, og taget al hans musik ned og slettet hans personlige profil.

Og det danske smykkefirma Pandora har stoppet deres samarbejde.

Zhang Zhehan har sendt en undskyldning, hvor han fortæller, at han deltog i sin vens bryllup i Japan, og er 'skamfuld' over sin 'forseelse'.

»Jeg er ikke pro-japansk, jeg er kineser!«, udtaler han og fortsætter:

»Jeg er aldrig kommet med nogle skadelige bemærkninger for mit fædreland ved nogen lejlighed. Jeg elsker dybt mit fædreland.«

Yasukuni-helligdommen ærer de soldater, som døde i krige for kejseren af Japan fra 1867-1951.

På stedet bliver 14 japanske klasse A-krigsforbrydere hædret, et faktum som har givet anledning til protester fra en række nabolande, herunder Kina, som mener at deres tilstedeværelse viser, at Japan ikke har anerkendt, at der er begået krigsforbrydelser.

Nogi-helligdommen er desuden dedikeret til Nogi Maresuke, som er berygtet for Lushun-massakren i Port Arthur under den første kinesisk-japanske krig.

Forbindelserne mellem Kina og Japan er fortsat anspændt på grund af Japans invasion af Kina før Anden Verdenskrig.