Coronapandemien har som bekendt kostet mange liv. En ny undersøgelse viser, at det har haft en bemærkelsesværdig indflydelse på gennemsnitslevealderen.

Faldet er den største i Vesteuropa siden Anden Verdenskrig, skriver The Guardian, der har hentet undersøgelsen fra den internationale Journal of Epidemiology, lavet af Oxford's Leverhulme Centre.

Undersøgelsen indeholder data fra 29 europæiske lande – heriblandt Danmark – samt USA og Chile.

Der har ellers været en positiv udvikling i forventet levealder de sidste mange år. Denne udvikling har nu lidt en betydelig tilbagegang.

Det dramatiske fald i gennemsnitslevealderen skyldes de mange dødsfald under coronapandemien, lyder påstanden i rapporten.
Det dramatiske fald i gennemsnitslevealderen skyldes de mange dødsfald under coronapandemien, lyder påstanden i rapporten. Foto: MOHAMED MESSARA
Vis mere

Værst ramt er amerikanske mænd, der nu har forkortet sin forventede levealder med 2,2 år. Lige efter litauiske mænd, der har forkortet den forventede levealder med 1,7 år siden 2019.

»For vesteuropæiskelande som Spanien, England og Wales, Italien og Belgien med flere var det sidste store fald i forventet levetid under Anden Verdenskrig,« lyder det fra dr. José Manuel Aburto, der er hovedforfatter på undersøgelsen.

I Storbritannien er det første gang i 40 år, at der har været et fald i forventet levealder for mænd. En dreng født i årene2018-2020 i Storbritannien forventes i gennemsnit at leve, til han er 79 år. Det tal hed 79,2 år for de drenge, der blev født i 2015-2017.

I de fleste af de 29 involverede lande er det mændene, der har oplevet det største fald i forventet levealder. Rapporten konkluderer ligeledes, at faldet skyldes dødsfaldene i forbindelse med corona.

Selvom udviklingen i sig selv er skræmmende, så opfordrer forskerne bag undersøgelsen til, at lande ihærdigt fortsætter med at rapportere om dødsfald skyldes corona, da det kan give bedre forudsætninger for at sammenlignede den gennemsnitlige levealder samt dens historiske udvikling i forhold til coronapandemiens påvirkning.

Et af de få lande, der oplevede en stigning i levegennemsnitsalderen, var ifølge rapporten Nordirland. Rapporten beretter ikke om, hvad årsagen til det kan skyldes.