Kraftigt blæsevejr ramte torsdag eftermiddag især Nord- og Vestjylland og er i løbet af aftenen rykket mod det nordlige Sjælland.

I Hirtshals har Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) målt vindstød på 29,9 meter i sekundet og 28,3 ved Hanstholm Havn.

Vindstød af den styrke betegnes som storm og stærk storm.

Klokken 20 varsler DMI om voldsomt vejr i Helsingør, Kalundborg, Odsherred, Halsnæs og Gribskov.

Kun hovedstadsområdet og Bornholm er gået fri af vindstød af stormstyrke, men vinden har torsdag aften også begivet sig ned mod København. Vinden vil være hårdest indtil klokken 21.

Klokken 18.30 kunne Hovedstadens Beredskab berette om mange opkald fra borgere.

'Alarmcentralen modtager mange opkald i øjeblikket om løsrevne genstande, stilladser mv. i den kraftige vind,' skriver beredskabet på Twitter.

Klokken 17.30 fortalte vagtchef ved DMI Frank Nielsen, at blæsevejret vil begive sig ned mod Bornholm.

»Jeg forventer, at det i løbet af de næste timer er Kattegat, Nordsjælland og København, og to timer senere Bornholm, hvor det topper. Men det er ikke sådan, at det så ikke blæser andre steder.«

»Det blæser ret pænt i hele Jylland, men det er almindelig middelvind med vindstød af hård kuling. Men det er første gang i lang tid, at det har blæst, så det er ikke fordi, vi er oppe i en rigtig storm, men det kan man jo snart ikke huske, hvad er,« sagde Frank Nielsen.

Midt- og Vestsjællands Politi får henvendelser om væltede ting.

'Vi begynder at modtage anmeldelser vedrørende væltede træer og skilte. Kør forsigtigt derude. Pas på jer selv. Hold jer orienteret,' skriver politiet torsdag aften.

Vindstød af stormstyrke betyder, at tagsten kan blæse ned, grene kan knække og træer kan vælte.

Det har borgerne blandt andet fået at føle i Nørresundby i Aalborg Kommune, hvor et stillads er væltet og har ramt to biler, oplyser Nordjyllands Politi. Ingen kom til skade.

Selv om mange områder torsdag oplever et heftigt blæsevejr, og vinden mange steder har ramt et niveau som en storm, er der ikke tale om stormvejr.

En regulær storm kræver, at middelvinden når en stormstyrke på 24,5 meter i sekundet eller over.

Den kraftige vind vil aftage i løbet af de sidste aftentimer og natten.

Vagtchefen råder borgere til at være forsigtige, og ellers er det ikke meget andet at gøre, end at sikre sine ting, hvis man eksempelvis har løse genstande i sin have.

»Hvis man har løse genstande - det er typisk i haven - er det en god idé at sikre det. Havestole, trampolin og den slags. Og så skal man bare være enormt forsigtig, når man er på gåben eller cykel, fordi det kan skifte enormt hurtigt,« siger Frank Nielsen.

Genoplev torsdagens dækning af uvejret i LIVE-bloggen her:

/ritzau/