Røde øjne, snue, kløe, host og nys.

Det usædvanligt lune vintervejr får nu konsekvenser for over 800.000 danskere.

For pollensæsonen er allerede gået i gang - til store gener for allergikerne.

»Vi får allerede nu henvendelser fra medlemmer, som er generet,« siger biolog Andrea-Pil Holm, som er leder af Pollentællingerne hos Astma-Allergi i Danmark.

Pollenallergikerne bliver ramt ekstra tidligt i år, fordi forårstræerne el og hassel allerede er begyndt at blomstre her i slutningen af januar. Det er 13 år siden, det sidst er sket så tidligt på året.

»Når pollensæsonen allerede starter nu, kan jeg godt frygte, at den bliver lang, « siger Andrea-Pil Holm.

Er du allergiker, og bliver du allerede nu generet af pollen i luften? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv til os på Facebook eller send en mail til 1929@bt.dk.

Selvom græs- og birkepollen typisk er de største plager, kan netop el og hassel faktisk påvirke en stor del af de over 800.000 danske pollenallergikere.

»El og hassel er i birkefamilien, så birkeallergikere bliver ramt allerede nu. De ser ud til at gå en lang pollensæson i møde, for birken springer normalt først ud i marts eller april,« siger Andrea-Pil Holm.

Hvor slem sæsonen bliver for dig som allergiker, afhænger af vind og vejrforhold. Milde vejrforhold med lune temperaturer og solskin giver normalt flest pollen.

Hører du til dem, der allerede snøfter og har røde øjne, må du sætte din lid til, at vejret kan give dig en hjælpende hånd. Perioder med frostvejr eller megen nedbør kan nemlig bremse pollenspredningen.

Heldigvis er der noget, du kan gøre, hvis du er ramt. I videoen herover og i boksen herunder er der gode råd, som kan hjælpe dig bedre gennem pollensæsonen.

Også sidste år førte det lune vejr til mange pollen i luften.

I påsken 2019 var der usædvanligt mange birkepollen i Danmark med 2.930 i den østlige del af landet, og 2.188 i Vestdanmark.

»Det er et ret højt tal. Det er faktisk det fjerdehøjeste antal overhovedet,« siger Andrea-Pil Holm.

Hun tilføjer, at vi tilbage i 2014 nåede det højeste nogensinde med hele 4.696 antal birkepollen.

Andre læser også