Hit efter hit har givet Lukas Graham stor succes, men der skal også gives igen, når man er i den position.

København. Han er vokset op på Christiania blandt samfundets skæve eksistenser, og Lukas Forchhammer, der er forsanger i Lukas Graham, har siden, han var barn, haft meget at gøre med hjemløse.

Torsdag kunne han sammen med sit band overrække Muskelsvindfondens Plads til forskelle-pris og en check på 100.000 kroner til Ombold, der er et frivilligt projekt, der sørger for, at hjemløse og socialt udsatte kan spille gadefodbold.

- Vi rejser verden rundt og spiller store koncerter, så det der med at kunne hjælpe, det føles bare rart. Det er en rar følelse at være en del af noget større end bare festivaler og koncerter, siger Lukas Forchhammer.

At det netop er hjemløse og socialt udsatte, der får gavn af pengene, betyder noget særligt for ham.

- Jeg har altid haft det svært med samfundets stigmatisering af hjemløse, for det er jo bare mennesker, der lige er gledet og skal have en hånd til at komme op. Sådan noget som fodbold giver noget godt for udsatte mennesker, tror jeg, siger sangeren.

Opvæksten på Christiania har betydet, at sangeren har lært, at man skal hjælpe, hvor man kan, fortæller han.

- De fleste i Danmark ville betegne min opvækst som fattig, men det vil jeg ikke selv - tværtimod. Vi havde jo alt det, der betød noget - som venner, familie og mad på bordet. Og der var altid nogle, der havde det værre end os, husker han.

Den succes, bandet oplever, er derfor også noget, der forpligter.

- Jeg synes helt klart, at når man er så stort et navn, som Lukas Graham er i Danmark, så går man ud og støtter nogle sager som for eksempel fodbold for hjemløse eller Hus Forbi.

- Jeg synes, man skal tænke rigtig meget over, hvordan man behandler dem, der står under en. Det er det, der kendetegner ens grundlæggende karakter. Er man et skodmenneske, eller er man ikke et skodmenneske. Hvis man kan hjælpe, så gør man det, siger Lukas Forchhammer.

Når bandet i slutningen af oktober udkommer med sit nye album, er der for første gang en politisk sang blandt numrene, for også i musikken vil han gerne stå ved sine holdninger.

- Det tror jeg godt, man kan regne med at se mere af fra os. Det er noget med at træffe en beslutning om at ville engagere sig i noget, forklarer Lukas Forchhammer.

- Sangen hedder "You're Not The Only One" - også kaldet "Redemption Song" - og den handler lidt om alle de problemer, vi har i verden lige nu. Det er ikke for at pege fingre, men mere for at sige: "Hey, lad os nu gøre noget ved det", siger han.

/ritzau/