»Joe Biden sagde til amerikanerne, at når han blev valgt, ville han ikke indføre vaccinekrav. Han løj.«

Sådan lyder det i en udtalelse fra Republikanernes Nationale Komité (RNC), der nu vil sagsøge den amerikanske præsidents administration som følge af dens nye vaccinekrav.

Det skriver The Hill.

»Nu kommer små erhvervsdrivende, arbejdere og familier på tværs af landet til at betale prisen. Som mange andre amerikanere er jeg pro-vacciner og anti-krav,« lyder det i udtalelsen fra lederen for RNC, Ronna McDaniel.

Arkivfoto af Ronna McDaniel.
Arkivfoto af Ronna McDaniel. Foto: Olivier DOULIERY
Vis mere

»Mange små selskaber og arbejdere har ikke pengene eller de juridiske ressourcer til at kæmpe mod Bidens ukonstitutionelle handlinger og autoritære påbud, men når hans påbud træder i kraft, vil RNC sagsøge administrationen for at beskytte amerikanerne og deres friheder,« fortæller hun videre.

Republikanernes Nationale Komité har udsendt udtalelsen i kølvandet på, at Joe Biden vil indføre nye føderale vaccinekrav, som omfatter omkring 100 millioner amerikanere. Blandt andet skal alle arbejdsgivere med flere end 100 ansatte sørge for, at deres ansatte enten bliver vaccineret eller testet på ugentlig basis.

Det sker i et forsøg på at øge antallet af vaccinationer og for at bremse den stigende smitte med deltavarianten.

På et pressemøde i Det Hvide Hus sent torsdag aften dansk tid talte Biden blandt andet direkte til de 80 millioner amerikanere, der er berettiget til at få vaccinen, men som endnu ikke har taget imod den:

»Vi har været tålmodige, men vores tålmodighed er ved at være opbrugt. Jeres afvisning (af at blive vaccineret, red.) har kostet os alle,« sagde præsidenten ifølge AP.

På Twitter har Ronna McDaniel også kritiseret Joe Biden for hans plan:

»Biden lovede: 'Jeg kommer ikke til at lukke ned for økonomien. Jeg kommer til at lukke ned for virussen'. Han fejlede med at lukke ned for virussen. Nu udsender han ordrer, der vil lukke små forretninger ned,« skriver hun blandt andet.

Den seneste tid er smittetallet i USA steget markant – og årsagen er den yderst smitsomme deltavariant, som spreder sig. Særligt blandt de uvaccinerede.