En enkelt handling kunne have reddet den britiske prinsesse Diana, der døde i 1997 efter en bilulykke.

Det fortæller patolog Richard Shepherd i talkshowet 'Skavlan' med Fredrik Skavlan på norsk TV2.

Han var med til at undersøge prinsesse Dianas død efter ulykken i august 1997, hvor hendes chauffør kørte galt i Alma-tunnelen i Paris. Chaufføren, prinsesse Diana og hendes elsker, Dodi Fayed, døde, og ulykken skabte landesorg i Storbritannien. Kun livvagten Trevor Rees-Jones overlevede.

Prinsesse Diana var kendt som folkets prinsesse, og hun var i en årrække gift med prins Charles. De blev dog separeret i 1992.

Den bil, prinsesse Diana forulykkede i.
Den bil, prinsesse Diana forulykkede i. Foto: Pierre Boussel
Vis mere

Richard Shepherd fortæller til talkshowværten Fredrik Skavlan, at prinsessen var i live, da redningsmandskabet kom ud til ulykken, modsat hendes elsker, Dodi Fayed, og chaufføren, som døde omgående.

Prinsesse Diana sad bag livvagten Trevor Rees-Jones, der sad ved siden af chaufføren.

»Hun blev på en eller anden måde beskyttet af Rees-Jones, da hun ramte ryggen på hans sæde,« siger han.

Det betød ifølge patologen, at redningsmandskabet i første omgang ikke tog sig nok af prinsesse Diana.

»Diana var ikke lige så hårdt såret. Hun havde en brækket arm og havde lettere kvæstelser,« siger Shepherd i talkshowet.

Prinsesse Diana til et velgørenhedsshow, blot to måneder før hun kørte galt i Paris i august 1997.
Prinsesse Diana til et velgørenhedsshow, blot to måneder før hun kørte galt i Paris i august 1997. Foto: JAMAL A. WILSON
Vis mere

Vurderingen af, at hendes kvæstelser ikke var alvorlige, viste sig senere at være forkert. Richard Shepherd har tidligere til Daily Mail fortalt, at en lille åre i en af hendes lunger var skadet.

Men ambulancefolkene opfattede hendes tilstand som stabil, primært fordi hun var i stand til at kommunikere med dem. Imens de fokuserede på at redde Rees-Jones, begyndte den lille skadede åre at bløde i hendes bryst.

Hun mistede gradvis bevidstheden i ambulancen, og til sidst fik hun hjertestop. Der blev lagt en stor indsats i at genoplive hende, og hun kom på operationsbordet, så snart de nåede hospitalet.

De identificerede problemet og forsøgte at reparere den ødelagte åre, men det var desværre for sent.

Og tilbage til, hvad der kunne have reddet prinsesse Diana:

»Sikkerhedsselen. Den havde Diana ikke på,« siger han og tilføjer, at det netop reddede livvagten:

»Trevor Rees-Jones indså, hvad der foregik, så han nåede at tage selen på,« siger han.

Efter separationen i 1992 blev prinsesse Diana og prins Charles skilt i 1996. I et interview med en tv-station fortalte prinsesse Diana senere, at prins Charles under deres ægteskab havde været utro med Camilla Parker Bowles, som han danner par med nu.

Prinsesse Dianas pludselige død skabte stor sorg, ikke mindst i Storbritannien, hvor hun var vellidt af folket. Efter hendes død begyndte konspirationsteorier at dukke op, herunder teorien om, at prinsesse Diana blev dræbt af det britiske kongehus.

»Der var så mange konspirationsteorier, efter at hun døde, at vi var nødt til at gennemgå alle aspekter af sagen igen,« siger Richard Shepherd.

Årsagen til hendes død er ifølge Richard Shepherd indiskutabel: Det var en tragisk ulykke.