Tusinder af civile flygter fra deres hjem, efter Tyrkiet onsdag har indledt angreb på byer i det nordlige Syrien og rykker sent onsdag aften videre med en landoffensiv floden Eufrat.

11 er dræbt, hvoraf otte er civile, oplyser Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder. Imens mennesker dør, optrappes en international politisk kamp.

USA's præsident, Donald Trump, kalder Tyrkiets militære indrykning i det nordøstlige Syrien onsdag »en dårlig idé.«

Han siger i en erklæring, der er udsendt af Det Hvide Hus, at han ikke støtter invasionen. Det er nu den tyrkiske regering, der har ansvaret for Islamisk Stats folk i området, mener han.

Civile flygter efter angreb.
Civile flygter efter angreb. Foto: DELIL SOULEIMAN
Vis mere

Amerikanske soldater har arbejdet sammen med de kurdiske styrker i at nedkæmpe Islamisk Stat i Syrien. Men Tyrkiet opfatter kurderne som terrorister.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har meldt ud, at Tyrkiets formål er at forebygge terror ved landets sydlige grænse.

‘Vi vil beskytte Syriens territoriale integritet og befrie befolkningen i regionen fra terrorens greb,’ skriver han.

Tyrkiet mener altså, at de beskytter Syriens ret til at være en uindskrænket, ukrænkelig helhed, mens NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har opfordret Tyrkiet til at stoppe med angrebene, fordi de er med til »yderligere at destabilisere regionen.«

Samtidig arbejder Frankrig, England og Tyskland på en samlet erklæring, hvori de vil fordømme Tyrkiets angreb, skriver Sky News.

I mellemtiden holder Danmark fast i en aftale om, at der skal et hold kirurger og sygeplejersker til det nordlige Syrien i foråret 2020.

Kort inden meldingen om, at invasionen var påbegyndt, understregede forsvarsminister Trine Bramsen (S), at det stadig er planen at sende kirurgerne og sygeplejerne afsted.

Og trods udviklingen med Tyrkiets invasion, er ministerens holdning uændret, oplyser Forsvarsministeriet.

Røgen stiger til vejrs efter et tyrkisk angreb på den syriske by Ras al-Ain
Røgen stiger til vejrs efter et tyrkisk angreb på den syriske by Ras al-Ain Foto: DELIL SOULEIMAN
Vis mere

Onsdag var Udenrigspolitisk Nævn til hastemøde for at drøfte situationen, efter at USAs præsident, Donald Trump, offentliggjorde sin beslutning om at trække amerikansk militær fra det nordlige Syrien.

Lidt efter mødet var færdigt, kom meldingen om Tyrkiets invasion. Den er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod (S) forkert og beklagelig.

'Det er i min optik en meget beklagelig og forkert beslutning, der kan have alvorlige konsekvenser for civile og kampen mod ISIL. Tyrkiet må udvise tilbageholdenhed,' skriver han på Twitter.

Han skriver endvidere, at han er dybt bekymret over militæroperationen, og at Danmark er i tæt kontakt med allierede om sagen.