De 12 thailandske fodbolddrenge og deres træner har tabt meget vægt, men er alle i god tilstand.

Det fortæller chef for det thailandske sundhedsministerium Thongchai Lertwilairattanapong på en pressekonference onsdag. Der sker, samtidigt med at de første billeder af drengene bliver offentliggjort.

»Vores vurdering er, at de er ved godt helbred og ikke er stressede. Der er blevet taget godt hånd om børnene i grotten. De fleste af dem har tabt omkring to kilo,« siger Thongchai Lertwilairattanapong ifølge Reuters.

Foto: Handout AFP PHOTO / Thai government public relations department (PRD) AND Government spokesman bureau / Handout
Vis mere

Forældrene til de første drenge, der blevet reddet ud af grotten, har kunnet besøge dem på hospitalet. Her bliver børnene behandlet. En har en lungeinfektion, og alle har fået vaccinationer mod rabies og stivkrampe.

De 12 drenge og deres træner forsvandt ind i en stor grotte den 23. juni i det nordlige Thailand. Regnmasser og stigende vandstand tvang dem længere og længere ind i grotten.

Foto: AFP PHOTO / The government public relations department (PRD) and Government spokesman bureau /HANDOUT
Vis mere

Først ni dage senere blev de fundet af dykkere, der søgte efter dem. Og først tirsdag blev de sidste drenge reddet ud efter en enorm redningsaktion med bidrag fra hele verden.

På konferencen blev der vist videoer ikke bare af drengene på hospitalet, men også fra den komplicerede redningsaktion. Her måtte drengene på bårer hjælpes ud en efter en gennem kilometervis af farlige og delvist oversvømmede tunneler.

Foto: Sakchai Lalit/Scanpix 2018
Vis mere

»Nogle sov, andre vrikkede med fingrene, som om de var groggy. Men de trak vejret,« siger chefen for aktionen Chaiyananta Peeranarong ifølge nyhedsbureauet AFP om redningen.

Redningsaktionen er blevet fulgt verden over, og drengene har allerede opnået kultstatus. Det samme har træneren, den 25-årige Ekapol Chanthawong.

Gennem det hele nægtede den tidligere munk at spise noget af den mad, gruppen havde med i grotten. Han brugte samtidig meditation til at holde børnene ved godt mod.

/ritzau/