Mangel på alt og læger som må lade patienter, der normalt kunne være blevet reddet, dø. Et sundhedsvæsen i kollaps med uhyggeligt høje dødstal til følge.

Italien har været det tragiske eksempel på, hvor hårdt coronavirus kan ramme - men nu tyder meget på, at det bliver endnu værre i Spanien.

Her er en skøjtehal i Madrid er blevet lavet om til et lighus, og selvom de to krematorier i den spanske hovedstad er i gang i døgndrift kan de ikke følge med, skriver det spanske nyhedsbureau EFE.

Udviklingen i antallet af smittede og døde er mere eksplosiv i Spanien, end den var i Italien, selv da den for alvor begyndte at tage fart i Norditalien, som vi har hørt så mange frygtelige historier fra.

Men ikke nok med det.

Der er flere andre tegn på, at Spanien er på vej mod en større katastrofe end den italienske.

Hurtigere spredning

Præcis som i Italien førte tre områder an, da antallet af smittede og døde begyndte at tage fart i Spanien. Men her hører lighederne op.

For hvor de hårdest ramte områder Lombardiet, Emilia Romagna og Veneto stadig stod for 80 procent af alle dødsfald i Italien den 23. marts er billedet et andet i Spanien, skriver den store spanske avis El País.

En skøjtehal i Madrid er midlertidigt blevet omdannet til et lighus på grund af de mange coronavirus-relaterede dødsfald i millionbyen.
En skøjtehal i Madrid er midlertidigt blevet omdannet til et lighus på grund af de mange coronavirus-relaterede dødsfald i millionbyen. Foto: Pierre-Philippe Marcou/Ritzau Scanpix
Vis mere

Her tegner Madrid, Baskerlandet og La Rioja - som var de områder, der først blev ramt af smittekæder i Spanien - sig nu kun for 65 procent af dødsfaldene - og det selvom udbruddet startede senere i Spanien end i Italien.

Med andre ord har den frygtede virus spredt sig ud over landet langt hurtigere end den gjorde i Italien.

Sundhedsvæsen i knæ

Læg dertil, at det spanske sundhedsvæsen er endnu hårdere ramt af smitten end det italienske. Hele 12 procent af de registrerede smittede i det spanske er sundhedspersonale mod otte procent i Italien.

Den spanske sundhedsminister Salvador Illa er blevet udsat for hård kritik for sin håndtering af sundhedskrisen.

Iført ansigtsmaske og handsker rører en kvinde ved en gravniche.
Iført ansigtsmaske og handsker rører en kvinde ved en gravniche. Foto: Baldesca Samper/Ritzau Scanpix
Vis mere

Han er simpelthen blevet frataget opgaven at skaffe de nødvendige værmemidler til læger og sygeplejesker, skriver avisen El Mundo, som afslører, at de spanske regioner i tre dage hverken modtog ansigtsmasker eller håndsprit. Overhovedet ikke.

Resultatet var, at der opstod akut mangel på hospitaler over hele landet. Eksempelvis var der ifølge El Mundo blot en ansigtsmaske per sygeplejerske i byen Alicante - om ugen, vel at mærke.

Der er også stor mangel på respiratorer, testudstyr og andet materiale, som er fuldstændig vitale i kampen for at redde liv i den aktuelle krisesituation.

Spanien er gået endnu mere drastisk til værks end Danmark og indførte den 15. marts et decideret udgangsforbud. Folk må kun forlade deres hjem for at købe mad og medicin - og kun én person ad gangen.

Fandt døde ældre efterladt

Trods tiltaget fortsætter antallet af smittede og døde med at stige. Det seneste døgn mistede 514 spaniere livet efter at være blevet  smittet med coronavirus. Det er en ny, trist rekord.

Det uhyggelige syn, der mødte soldater fra det spanske militær, som i disse dage hjælper med at desinficere blandt andet plejehjem, vidner om et samfund, som er presset helt i bund på grund af virusudbruddet.

»Hæren har under visse besøg fundet ældre helt efterladte i deres senge. Nogle af dem var endda døde,« siger Spaniens forsvarsminister Margarita Robles til Telecinco.

Om dødsfaldene skyldes coronavirus er endnu uvist.