»Det her vil kunne sikre en langt hurtigere udrulning, og måske også at vaccinerne virker endnu bedre,« siger chefen for Oxford Universitys forsøg med at blande coronavaccinerne.

Europa står midt i en akut vaccinekrise. Danmark stoppede onsdag helt brugen af vaccinen fra AstraZeneca. Mange andre europæiske lande har sat den på pause.

Samtidig er vaccinen fra Johnson & Johnson (J&J), som Danmark har bestilt 8,2 millioner doser af, nu også sat på hold.

Det er som bekendt mistanke om meget sjældent forekommende blodpropper, der er problemet med begge vacciner. Både AstraZeneca og J&J er adenovirale-vektor-vacciner og har dermed opbygningen tilfælles.

EU har bestilt 360 millioner doser J&J-vaccine. 55 millioner skulle tages i brug nu, og da denne vaccine kun kræver et enkelt stik, var det forventet, at J&J skulle stå for op mod hver fjerde vaccine i EU denne sommer.

Mange lande tæt på Danmark står lige nu midt i en alarmerende tredje bølge, og på trods af at EU onsdag annoncerede en ny aftale med Pfizer på yderligere 50 millioner doser i løbet af 2. kvartal, øger udsættelsen i den grad presset på de europæiske beslutningstagere.

»Bare nogle ugers forsinkelse med Johnson & Johnson-vaccinen er et stort slag for Europas håb om at få vaccineret størstedelen af befolkningen over sommeren,« siger David Oxley, økonom for Capital Economics med speciale i Europa, til Financial Times.

Gode råd er dyre, og man tør næsten ikke tænke på, hvad der sker, hvis J&J slet ikke kommer i brug.

En vigtig del af løsningen kan ligge i at blande vaccinerne, så man modtager vacciner fra forskellige fabrikanter, alt efter hvad der lige nu er tilgængeligt – for eksempel første stik fra Pfizer og andet fra Moderna.

Storbritannien søger nu 1.000 nye deltagere til et vaccineforsøg. De skal alle være over 50 år gamle og have modtaget første dosis vaccine inden for de seneste måneder. Forsøgsdeltagerne vil ikke få at vide, hvilken ny vaccine de får, bare at det ikke er den samme, som de allerede har fået.

Briterne har faktisk været i gang med en lignende undersøgelse i flere måneder. Da gjaldt det kun kombinationen af AstraZeneca og Pfizer. Konklusionen på denne forventes i begyndelsen af maj. Det nye forsøg vil også inkludere vaccinerne fra Moderna og Novavax.

»I bund og grund genererer alle vaccinerne på markedet en reaktion imod virus' såkaldte spikeprotein. Vi skal i første omgang sikre, at det er lige så sikkert og effektivt at blande vaccinerne. Men vi både håber og tror på mere. Det her vil muligvis kunne sikre en langt hurtigere udrulning, og måske også at vaccinerne virker endnu bedre,« siger Matthew Snape, chef for det britiske vaccineforsøg på Oxford University, til BBC onsdag.

Der er begrundet håb om en form for et gennembrud. Allerede udførte laboratorieforsøg peger nemlig på øget effektivitet.

»Vi har udført en række forsøg på mus, og her viste blandingsvaccinerne sig endnu mere effektive, end hvis man blot gav musene én type vaccine. Vi forventer at være meget klogere inden for uger eller få måneder. Resultatet vil radikalt kunne ændre den måde, vi bruger vaccinerne på, og det kan gå relativt hurtigt. Vi skal bare sikre os, at det er sikkert at gøre det sådan her,« siger Matthew Snape

At blande medicin fra forskellige fabrikanter har tidligere vist sig at være en rigtig god idé. Den hiv-medicin, der gives i dag, kaldes kombinationsbehandling og har vist sig mere effektiv end at modtage medicin fra bare én fabrikant.

»Der er min forventning, at vi vil se, at det at kombinere vaccinemærkerne bare gør dem stærkere. Jeg tror, at mix and match vil gøre det muligt at være langt mere fleksibel i behandlingen og også at maksimere resultatet. Det bliver også meget vigtigt, når vi om ikke så lang tid formodentligt skal have såkaldte booster-doser mod nye varianter,« siger Storbritanniens tidligere vaccinechef professor David Salisbury til B.T.