World Press Photo har netop udnævnt årets bedste fotografer.

Men den danske fotograf, Mads Nissen, vandt den største hæder, da hans foto ‘The First Embrace’ blev kåret som verdens bedste pressefoto 2021.

Billedet, der er en kommentar til den verdensomspændende coronapandemi, viser den brasilianske kvinde Rosa Luzia Lunardi på 85 år, der krammer sygeplejersken Adriana Silva da Costa Souza.

Billedet blev taget i august 2020, hvor Mads Nissen fangede dét øjeblik, hvor det igen blev mulig for beboerne på et plejehjem i São Paulo i Brasilien at få et kram.

Billedet af Rosa Luzia Lunardi, på 85 år, der krammer sygeplejersken Adriana Silva da Costa Souza har vundet hæderen som årets bedste presse foto. Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix.
Billedet af Rosa Luzia Lunardi, på 85 år, der krammer sygeplejersken Adriana Silva da Costa Souza har vundet hæderen som årets bedste presse foto. Foto: Mads Nissen/Politiken/Ritzau Scanpix. Foto: Mads Nissen/Politiken
Vis mere

Ligesom herhjemme havde plejehjemmet på grund af coronapandemien været lukket for besøgende. Selv plejerne skulle holde afstand til de ældre beboere, men ved hjælp af et særligt krammegardin blev det igen muligt at omfavne hinanden.

»For mig er det en fortælling om håb og kærlighed under de sværeste vilkår. Da jeg hørte om krisen (corona, red), der udviklede sig i Brasilien og det sølle lederskab, som præsident Bolsonaro, der fra begyndelsen har negligeret virussen og kaldt den en ‘lille influenza’, udviste, følte jeg mig kaldet til at gøre noget,« har Mads Nissen selv fortalt om baggrunden for billedet.

Siden billedet blev taget sidste sommer, er Brasiliens manglende håndtering af coronakrisen kun blevet værre. Landet står midt i den hidtil værste krise. Flere af de 26 brasilianske delstater melder om hospitalsvæsener i knæ, og dødstallet har passeret 300.000 personer.

Mads Nissen arbejder til daglig som fotograf på dagbladet Politiken. Det er anden gang, at han vinder den prestigefyldte pris.