Rufus Gifford er ikke i tvivl om, hvad han vil gøre, hvis Donald Trump om to uger genvinder præsidentposten i USA.

»Hvis Amerika vender ryggen til anstændigheden og empatien, åbenheden og tolerancen, så flytter vi tilbage til Danmark,« siger han.

Udsagnet falder i et stort interview i et det nyeste nummer af magasinet Euroman, hvor den tidligere amerikanske ambassadør i Danmark også pryder forsiden.

Den 46-årig amerikaner var fra 2013 til 2017 en vellidt og populær skikkelse herhjemme, hvor han også blev gift med ægtemanden Stephen DeVincent.

Men da Donald Trump vandt præsidentvalget i 2016 over Hillary Clinton, måtte demokraten Rufus Gifford sige farvel til det lille skandinaviske land, han var kommet til at holde så meget af. En ny valgsejr til den nuværende republikanske præsident vil altså ironisk nok udløse et gensyn med Danmark.

Om en potentiel valgsejr til Donald Trump lyder det:

»Det vil være så helt enormt deprimerende og demotiverende for mig personligt. Og endnu mere for Amerika. For hele verden,« siger Rufus Gifford til Euroman.

I dag er han tilbage i USA, hvor han igen er dybt involveret i politik. Og han gør sit bedste for, at den demokratiske præsidentkandidat, Joe Biden, kan stå som sejrherre om få uger. Her ses de sammen:

I første omgang forsøgte Rufus Gifford dog at blive valgt til Repræsentanternes Hus for hjemstaten Massachusetts i 2018, men det mislykkedes. Siden april i år har han så været vicekampagnechef for netop Joe Biden.

I interviewet med Euroman lægger Rufus Gifford stor afstand til Donald Trump, og han konstaterer eksempelvis, at hvis det bliver til en demokratisk sejr ved det kommende valg, kan 'verden kollektivt ånde lettet op'.

Samme holdning kommer tydeligt til udtryk ved et kig på hans Instagram-konto.

Se bare her:

Men den tidligere ambassadør i Danmark er altså klar til at tage konsekvensen og forlade det nuværende hjem i velhaverenklaven Nantucket og rejse tilbage over Atlanten, hvis Donald Trump altså vinder valget.

»Danmark har været en tryg havn for både Stephen og mig, det er blevet vores andet hjem, så det giver mening for os at rejse tilbage til det sted, der altid har udvist anstændighed og empati over for os,« siger han.

Det amerikanske præsidentvalg – og Rufus Giffords fremtid – bliver afgjort 3. november.

I dag er Carla Sands amerikansk ambassadør i Danmark.