Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran og genindføre sanktioner har skabt ramaskrig rundt om i verden.

Kort tid efter Trump offenliggjorde beslutningen i det Hvide Hus, væltede det ind med reaktioner.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, Tysklands forbundskansler, Angela Merkel og Storbritanniens premiereminister, Theresa May, udtaler samlet, at de er kede af USAs beslutning. De bekræfter samtidig, at Storbritannien, Frankrig og Tyskland fortsat vil opretholde aftalen.

Det bliver bakker op om af Danmarks Udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA). Til TV 2 skriver han, at Danmark bakker op om atomaftalen og beklager den amerikanske beslutning.

(ARKIV) Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er ked af USAs beslutning.
(ARKIV) Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er ked af USAs beslutning. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Derudover skriver EU-præsidenten, Donald Tusk, på Twitter, at EU-landene vil diskutere USA's exit fra aftalen på et topmøde i Bulgarien næste uge. EU's udenrigschef, Federica Mogherini, opfordrer det internationale samfund til at holde fast i atomaftalen med Iran.

Det iranske stats-tv kalder - ifølge Reuters - beslutningen for ulovlig og siger, at den underminerer alle internationel aftaler.

Foto: JONATHAN ERNST
Vis mere

Den tidligere præsident og manden bag atomaftalen, Barrack Obama, kaldet det en 'alvorlig fejl' at trække sig ud. af aftalen, og at det bygger på seriøse vildledninger, skriver AFP.

USAs tidligere præsident Barrack Obama kalder det en stor fejl.
USAs tidligere præsident Barrack Obama kalder det en stor fejl. Foto: STR
Vis mere

Vanvittigt

Herhjemme i Danmark er reaktionerne også stærke.

Holger K. Nielsen (SF) kalder det vanvittigt.

Alternativets formand, Uffe Elbæk, mener, det katastrofalt.

Og Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup kaldet det, 'det værste Trump kunne gøre'.

Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, mener, det er alvorligt.

Israel jubler

En af de få, der bakker op om USAs beslutning er Israel.

Premiereminister Benjamin Netanyahu kalder det modigt og siger, at han bakker fuldt op om beslutningen.

Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Hvad sker der nu?

De andre deltagere i atomaftalen med Iran - Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Rusland og Kina - har udtalt, at de agter at fortsætte i atomaftalen - selv uden USA. Men uden USAs støtte til programmet og med USA nye sanktioner får Iran mindre økonomisk ud af at være med.

Derfor skal Iran nu afgøre, om de vil fortsætte i en for dem økonomisk ringere aftale, eller om de vil trække sig helt ud og genstarte deres atomprogram.

Kan koste USA dyrt

Redaktør på Kongressen.com, Anders Agner Pedersen, mener, at det bliver dyrt for USA.

»Det, at Trump vælger at skrive sanktionerne mod Iran under med det samme, gør, at Iran i høj grad mister deres incitament til at overholde reglerne, for de vil alligevel blive ramt,« siger han til BT og fortsætter:

»Det er klart, at udtrædelsen af aftalen svækker USA’s internationale ry markant og deres fremtidige muligheder for at lave aftaler. For hvorfor skulle nogen have lyst til at indgå en aftale med en præsident, som blot bliver opsagt af efterfølgeren få år senere?,« siger han til BT.