Den græske ferieø Kreta er mandag morgen blevet ramt af flere jordskælv. En person meldes omkommet.

Ved havnebyen Iraklion flygtede folk ud på gaden.

Det viser tv-billeder ifølge nyhedsbureauet dpa. Øjenvidner melder om skader på bygninger, og ifølge en græsk tv-station er et mand er død efter et jordskælv på Kreta. Manden arbejdede i en lille kirke, som faldt sammen under jordskælvet. Det skriver nyhedsbureauet AFP, der også melder, at 11 personer er kommet til skade som følge af skælvet og de er blevet sendt på hospitalet.

Jordskælvet ramte tæt på Heraklion kort efter klokken otte mandag morgen. Det blev i første omgang målt til 6,5 på Richterskalaen og skete i en dybde på to kilometer. Siden er det blevet nedjusteret til 6,0.

Det oplyser det Europæiske Seismologiske Center for Middelhavet (EMSC) mandag morgen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udenrigsministeriet opfordrer danskere i området ved Heraklion til at være opmærksomme på situationen og følge de lokale myndigheders anvisninger.

»Jordskælv i Heraklion-området på Kreta i Grækenland her til morgen. Fortsat større efterskælv. Følg lokale myndigheders anvisninger,« skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på Twitter.

Signe Madsen sad og spiste morgenmad med sin datter i feriebyen Stalos på det vestlige Kreta, da hun pludselig kunne mærke, at benene rystede under hende.

Signe Madsen og hendes datter kunne tydeligt mærke jordskælvet i byen Stalos i den vestlige del af Kreta, hvor de er på ferie.
Signe Madsen og hendes datter kunne tydeligt mærke jordskælvet i byen Stalos i den vestlige del af Kreta, hvor de er på ferie. Foto: Privat
Vis mere

Så bemærkede hun, at også deres chokopops, bordet og stolene rystede.

Befinder du dig i nærheden af Heraklion på Kreta, og har du mærket jordskælvet? Så vil vi gerne høre fra dig. Skriv en mail til 1929@bt.dk med dine kontaktoplysninger.

»Jeg troede først at det var min datter der rystede til bordet, men det var hun alligevel ikke stærk nok til,« siger Signe Madsen til B.T.

Fra altanen kunne hun se, at folk begyndte at kigge nervøst ud over havet for at finde årsagen til rystelserne. Kort efter kom hendes kæreste tilbage fra toilettet, hvor også han havde mærket at det hele rystede under ham.

Da gik det op for hende, at der måtte have været tale om et jordskælv.

»Jeg har aldrig oplevet et jordskælv før, så jeg syntes, det var lidt skræmmende,« siger Signe Madsen og tilføjer, at der nu igen er faldet ro på i turistområdet.

Hun har fået at vide, at man ikke bør opholde sig indendørst på grund af risikoen for efterskælv og eventuelle skader på bygningerne.

Dem har der allerede været adskillige af. De første efterskælv kom allerede ti minutter efter det første jordskælv og er blevet målt til mellem 3,7 og 4,6 på Richter-skalaen.

Først troede Signe Madsen, at det var hendes datter, som fik bordet til at ryste.
Først troede Signe Madsen, at det var hendes datter, som fik bordet til at ryste. Foto: Privat
Vis mere

At det første jordskælv var ganske kraftigt kan også Martin Skou Heidemann bekræfte. Han kunne tydeligt mærke jordskælvet under sin ferie på øen Santorini – omkring 150 kilometer nord for Kreta og jordskælvets epicenter.

»Skabe og spejle rystede i et minuts tid,« skriver han i en mail til B.T.

»Jeg for ud på terrassen, men så var det allerede overstået. Her er fuldstændig ro nu, men skræmmende var det da,« tilføjer Martin Skou Heidemann.

B.T. har også hørt fra danskere, som netop nu er på ferie på Kreta og kunne mærke rystelserne fra jordskælvene.

Det står endnu ikke klart, om jordskælvene har medført skader i større omfang.

B.T. følger sagen …