Verden over stiller motionister fredag til start i et løb til ære for den dræbte svenske journalist, Kim Wall.

Løbet finder sted på årsdagen for det bestialske mord på den 30-årige kvinde, som ubådskaptajnen Peter Madsen senere blev dømt for at have begået.

Ét af løbene finder sted i Kim Walls fødselsby, Trelleborg. Flere end 500 har ifølge The Local tilmeldt sig, og det antal har været så overvældende for familien, der har været med til at arrangere løbet, at der af sikkerhedshensyn er blevet lukket for tilmeldinger.

‘Vi - hendes familie - er taknemmelige og glade for initiativet til at skabe et løb i Kims navn. Hun ville have været glad for tanken, og hun vil være hos os. Vi vil gerne fokusere på Kim som den fantastiske person og journalist, hun var, og ikke på det offer, hun blev,’ skriver forældrene Ingrid og Joachim Wall på hjemmesiden for mindeløbet.

Det er snart et år siden, at Kim Wall sejlede ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus. Sejlturen endte fatalt for den kun 30 år gamle svenske journalist, der blev mishandlet, dræbt og parteret af den danske ubådskaptajn. På årsdagen for Kim Walls død kan man være med til at ære hendes minde, når motionsløbet Run for Kim bliver afholdt i blandt andet København, Paris, London, Berlin, Beijing og svenske Trelleborg, hvor Kim Wall voksede op. Kim Walls mor, Ingrid Wall. Det er planen, at løbet skal være en fast tilbagevendende begivenhed hvert år den 10. august.
Det er snart et år siden, at Kim Wall sejlede ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd UC3 Nautilus. Sejlturen endte fatalt for den kun 30 år gamle svenske journalist, der blev mishandlet, dræbt og parteret af den danske ubådskaptajn. På årsdagen for Kim Walls død kan man være med til at ære hendes minde, når motionsløbet Run for Kim bliver afholdt i blandt andet København, Paris, London, Berlin, Beijing og svenske Trelleborg, hvor Kim Wall voksede op. Kim Walls mor, Ingrid Wall. Det er planen, at løbet skal være en fast tilbagevendende begivenhed hvert år den 10. august. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

Foruden løbet i Trelleborg vil motionister også snørre løbeskoene i København, Stockholm, New York, Beijing, Paris, Istanbul og Tel Aviv.

Selvom der er tale om et løb, er motionen ikke det primære, lyder beskrivelsen for begivenheden.

‘Det er et løb i glædens tegn. Ikke et kapløb. Vi har ingen startnumre og ingen tidtagning. Du bliver nødt til at vise hensyn til andre, der løber eller går, og andre, der ikke engang har noget at gøre med løbet.’

Foto: Bruce Gilbert/TT
Vis mere

Deltagerne kan vælge mellem distancer på fem, ti og 21 kilometer. De stiller til start ved Nybostrand fem kilometer øst for Trelleborg, hvor Ingrid Wall holder tale klokken 17.40 forud for starten klokken 18. Her går turen langs vandet forbi ‘Kims hjerte,’ der er dannet af sten liggende i sandet ud til Øresund.

Løberne kommer forbi Kims hjerte på ruten. Privatfoto
Løberne kommer forbi Kims hjerte på ruten. Privatfoto
Vis mere

Deltagerne har samlet 142.000 svenske kroner til Kim Wall Memorial Fund, der giver stipendier, der har til formål at støtte kvindelige journalister og deres arbejde.