Når vi – eller vores børn – skal vaccineres, har vi for længst vænnet os til, at det foregår ved hjælp af sprøjte og kanyle.

Men det er ikke sikkert, det altid er den mest hensigtsmæssige teknik.

Forskere fra det prestigefyldte amerikanske universitet MIT har udviklet en vaccinationsstrategi, der kan vise sig at være meget effektiv mod en række vira, der smitter via slimhinder. For eksempel i halsen.

Strategien indebærer, at vaccinen inhaleres, skriver MIT i en pressemeddelelse.

Vacciner som vi kender dem, men det vil måske ændre sig i fremtiden. REUTERS/Massimo Pinca - FILE PHOTO/File Photo
Vacciner som vi kender dem, men det vil måske ændre sig i fremtiden. REUTERS/Massimo Pinca - FILE PHOTO/File Photo Foto: Massimo Pinca
Vis mere

Går vaccinen direkte i slimhinderne, bliver der dannet antistoffer der, og det betyder, at antistofferne er klar til at bekæmpe virus, så snart de møder den.

Og det første sted virus finder vej ind til kroppen, er ofte netop i slimhinderne i halsen og i lungerne.

Det vil derfor gøre vaccinen mere effektiv fremfor den nuværende metode, hvor vacciner ofte sprøjtes ind i en muskel, der leder vaccinen videre til lymfeknuderne – hvor der dannes antistoffer, mener forskerne.

»I nogle tilfælde kan vacciner, der gives i muskler, fremkalde immunitet på slimhindeoverflader, men der er et generelt princip, at hvis du vaccinerer gennem slimhindeoverfladen, har du en tendens til at fremkalde en stærkere beskyttelse på det sted,« siger professor ved MIT og en af forskerne bag studiet Darrek Irvine i pressemeddelelsen.

Forskerne fra MIT har i forsøg med mus set, hvordan vacciner der binder til slimhinder i lungerne booster lungernes T-celler, som er dem, der bekæmper virus og celler, der kan udvikle sig til cancer. På billedet ses en T-celle, der er inficeret med HIV-virus. Foto: Courtesy National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)/Handout via REUTERS
Forskerne fra MIT har i forsøg med mus set, hvordan vacciner der binder til slimhinder i lungerne booster lungernes T-celler, som er dem, der bekæmper virus og celler, der kan udvikle sig til cancer. På billedet ses en T-celle, der er inficeret med HIV-virus. Foto: Courtesy National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)/Handout via REUTERS Foto: HANDOUT
Vis mere

Forskerne mener også, at metoden vil kunne bruges til behandling af kræftmetastaser i lungerne, men også til helt at forhindre kræft i at opstå i lungerne.

I forsøg med mus har forskerne kunnet se, hvordan vaccinationer der binder til slimhinderne i lungerne har givet mobiliseret musenes T-celler.

Det er T-celler, som dræber celler, der er inficeret med virus eller celler, som udviser tegn på at udvikle kræft.

Forskerne arbejder lige nu specifikt på at bruge vaccinestrategien i en vaccine mod covid-19, fremgår det af pressemeddelelsen.