Henrik Qvortrup er ikke i tvivl om, hvilket signal det sender, at Britt Bager tirsdag har valgt at forlade Venstre.

»Nu er der sat spørgsmålstegn ved, om Jakob Ellemann-Jensen er den rette leder af Venstre,« siger B.T.s politiske redaktør.

Den 44-årige tidligere politiske ordfører er det tredje folketingsmedlem, der forlader partiet i 2021 – men hvor forgængerne Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjberg nok er mere prominente navne i det danske politiske billede, kan Britt Bagers exit i virkeligheden ende med at skabe større efterdønninger.

Sådan vurderer Henrik Qvortrup i B.T.s Facebook Live-studie det nyeste mandefald i partiet, som B.T. tidligere tirsdag kunne afsløre.

Britt Bager skal i fremtiden være medlem af De Konservative.
Britt Bager skal i fremtiden være medlem af De Konservative. Foto: Nikolai Linares
Vis mere

»Britt Bager er jo ikke en rebel eller solorytter som de andre, og det er vanskeligt for ikke at sige umuligt for Jakob Ellemann-Jensen at sige, at det bare er noget, hun vil. Der begynder at tegne sig et mønster af, at der er folk i toppen af det parti, der ikke længere tror, at Ellemann er manden, der kan føre partiet til en valgsejr eller i det hele taget er den rigtige formand,« lyder det:

»At hun forlader partiet, bidrager jo bare til diskussionen om, at Jakob Ellemann-Jensen står i en dyb, dyb krise i øjeblikket.«

Britt Bager fortsætter i stedet hos De Konservative. Til Berlingske har hun givet følgende forklaring på sit partiskifte:

»Jeg er borgerlig, før jeg er liberal, men sådan ser jeg ikke Venstre længere. Venstre var tidligere et bredt og folkeligt parti, men er i dag et væsentligt smallere parti. Jeg var glad for at være i et parti, som kunne rumme både Jan E. Jørgensen og Inger Støjberg, men nu mangler det nationalkonservative ben. Det ændrer på balancen i partiet,« forklarer Britt Bager.

Jakob Ellemann-Jensen har måttet sige farvel til tre folketingsmedlemmer i løbet af bare 81 dage.
Jakob Ellemann-Jensen har måttet sige farvel til tre folketingsmedlemmer i løbet af bare 81 dage. Foto: Philip Davali
Vis mere

Den forklaring køber Henrik Qvortrup kun delvist.

»Jeg skal på ingen måde sige, at det ikke er en rigtig forklaring, men det har karakter af at være en til lejligheden opfundet forklaring. Det smager af, at der er nogle ting i Venstre, som Britt Bager har været utilfreds med,« siger B.T.s politiske redaktør og minder om, at Britt Bager eksempelvis sidste år »var rasende over« at miste den lukrative post som statsrevisor.

Siden folketingsvalget i 2019 har fem profiler nu forladt Venstres folketingsgruppe – der er foruden Britt Bager, Inger Støjberg og Lars Løkke Rasmussen tale om Marcus Knuth og Kristian Jensen – og der kan meget vel være flere på vej.

Ifølge Henrik Qvortrup er der for længst sat gang i en ond spiral, der konstant fodres med dårligere og dårligere meningsmålinger, »som Jakob Ellemann-Jensen ikke har nogen opskrift på at få stoppet«.

»Den her slags har det med at være selvforstærkende. Venstre bliver mindre og mindre i meningsmålingerne, og der er mange folketingsmedlemmer, der kan se, at hvis det her fortsætter, vil de ikke være medlem af Folketinget ved næste valg – der er jo en grænse for, hvor mange der kan være set i forhold til de mistrøstige meningsmålinger,« siger B.T.s politiske redaktør:

»I kulissen har vi jo også Lars Løkke Rasmussen, der flirter med tanken om et nyt parti. Mon ikke der er en, to, tre Venstre-folk, der kunne se et større perspektiv i at følge hans projekt?«