Vandet fra Nilen, en af verdens længste floder, er blevet omdrejningspunkt i en konflikt mellem Egypten på den ene side og Etiopien på den anden side.

Den Blå Nil har sit udspring i Etiopiens højland og står for 85 procent af vandforsyningen til Egypten. Derfor er Egypten nu voldsomt utilfredse med den dæmning, som snart står færdigbygget i Etiopien.

Egyptens befolkning vil formentlig ramme 120 millioner i 2030 og står derfor på kanten af alvorlig vandmangel. Dæmningen, der vil begrænse vandet til landet, vil kun gøre problemet endnu større, skriver CNN.

Derudover vil op mod en million landmænd miste deres arbejde, da de ikke kan vande deres afgrøder.

Luftfoto af Nilen.
Luftfoto af Nilen. Foto: NARENDRA SHRESTHA
Vis mere

Byggeriet af dæmningen startede i 2011, og beslutningen blev taget uden at konsultere Egypten. Det fik den tidligere præsident i Egypten til at true med krig.

Så slemt har konflikten dog ikke udviklet sig, men der er stadig kold luft mellem de to lande, der gennem flere år forgæves har forsøgt at komme frem til en løsning. Blandt andet har landene forsøgt at forhandle om, hvor hurtigt dæmningens reservoir skal fyldes, da opfyldningen vil få mindre vand til at flyde i floden.

I mellemtiden forsøger Egypten at opbygge deres vandlager ved bl.a. at oprense spildevand.

Det var meningen, at dæmningen skulle have været færdigbygget i 2017, men ind til nu er den altså kun to tredjedele færdig.

Arbejdet med den store dæmning er stadig i gang.
Arbejdet med den store dæmning er stadig i gang. Foto: ZACHARIAS ABUBEKER
Vis mere

Hvordan konflikten ender er endnu uvist, men det er sikkert, at dæmningen har givet Etiopien mere politisk indflydelse og magt på det afrikanske kontinent.