Har deltavarianten destrueret sig selv i Japan?

Det opsigtsvækkende og helt utrolige spørgsmål stiller en række japanske forskere på baggrund af et dramatisk fald i antallet af smittede med den berygtede mutation i det asiatiske land.

Det er mediet Japan Times, der via news.com.au bringer nyheden fra Japans National Institute of Genetics.

Her fremsætter forskere den hypotese, at deltavarianten så at sige er kørt træt og har bragt sig selv til »naturlig udryddelse«.

Efter talrige mutationer mener de, at varianten simpelthen ikke længere er i stand til at kopiere sig selv.

Det japanske samfund har ellers været hårdt ramt af pandemien. Da det var værst, havde landet med de 125 millioner indbyggere omkring 26.000 nye registrerede smittede om dagen.

Men i november er der pludselig sket noget.

De seneste uger er der blevet registreret under 200 tilfælde, og for nylig oplevede man for første gang i 15 måneder en dag uden coronarelaterede dødsfald.

epa08910978 Shoppers wearing protective masks crowd the Ameyoko Street for a yearend shopping in preparation for the New Year at Ueno in Tokyo, Japan, 28 December 2020 (Issued on 30 december 2020). Tokyo marked second highest number 944 of the COVID-19 Coronavirus infection cases per day on 30 December 2020. EPA/KIMIMASA MAYAMA
epa08910978 Shoppers wearing protective masks crowd the Ameyoko Street for a yearend shopping in preparation for the New Year at Ueno in Tokyo, Japan, 28 December 2020 (Issued on 30 december 2020). Tokyo marked second highest number 944 of the COVID-19 Coronavirus infection cases per day on 30 December 2020. EPA/KIMIMASA MAYAMA Foto: KIMIMASA MAYAMA
Vis mere

Og i millionbyen Tokyo med omkring 40 millioner mennesker blev der mandag kun meldt om seks nye tilfælde.

Genekspert, professor Ituro Inoue siger til Japan Times, at deltavarianten har akkumuleret for mange mutationer til virussets fejlkorrigerede protein ved navnet nsp14.

Professoren siger til avisen, at det var i virussens forsøg på at reparere fejlene i tide, at den forårsagede sin egen »selvdestruktion«.

»Vi er bogstaveligt talt chokerede over at se de resultater,« siger han til Japan Times.

»Efterhånden som mutationerne hobede sig op, tror vi, at den efterhånden blev en defekt virus, og at den blev ude af stand til at lave kopier af sig selv.«

»I betragtning af, at tilfældene ikke er steget, tror vi, at varianten på et eller andet tidspunkt i løbet af mutationerne er gået direkte mod sin naturlige udryddelse.«

Andre hævder, at det er vaccinationer og brugen af mundbind, der har fået bugt med smittespredningen, men det afviser professor Ituro Inoue.