Statsminister Mette Frederiksen (S) skal mandag være med til at indvie en ny våbenfabrik i Tyskland.

Det fremgår af hjemmesiden for den tyske bundeskansler, Olaf Scholz.

For han vil også være til stede i Niedersachsen, hvor den store tyske våbenfabrikant Rheinmetall udvider med et nyt anlæg.

Det samme vil den tyske forsvarsminister Boris Pistorius være til det, der kaldes »et symbolsk spadestik«.

B.T. har været i kontakt med Statsministeriet, hvor man bekræfter, at Mette Frederiksen skal være med til indvielsen af våbenfabrikken.

Flere detaljer vil man dog ikke give mandag morgen.

»Vi melder ud senere i dag,« lyder det.

Rheinmetall er en stor tysk våbenproducent, der blandt andet laver ammunition til kampvogne og artilleri – og selskabet har været en stor leverandør til Ukraine i forbindelse med krigen mod Rusland.

Hovedsædet ligger i Düsseldorf i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, men den fabrik, der mandag skal indvies, ligger i Unterlüß i delstaten Niedersachsen.

Og endnu er det altså ikke helt tydeligt, hvorfor den danske statstminster skal være til stede og være med til at markere opførslen af det nye anlæg.

Men eksempelvis sagde NATO-chef Jens Stoltenberg i weekenden, at tempoet på våbenproduktionen i Europa bør sættes op

Det lød, at »vi er nødt til at genoprette og udvide vores industrielle base hurtigere for at øge leveringerne til Ukraine og genopfylde vores egne lagre«.

»Det betyder, at vi skal skifte fra langsom fredstidsproduktion til konfliktproduktion i højt tempo,« lød det i et interview med et tysk medie. 

På bundeskanslerens hjemmeside fremgår det ikke , hvornår mandagens ceremoni finder sted.