Der har været et stort gennembrud i forhandlingerne om en Brexit-aftale mellem Storbritannien og EU.

Gennembruddet er sket på fiskerifronten, hvor de to parter angiveligt er ved at lægge sidste hånd på en aftale, som fastslår, hvilke vilkår der kommer til at gælde for europæiske fiskere i britisk farvand. Det erfarer flere britiske medier heriblandt Sky News og The Guardian.

Meldingen kommer oven på en dag, hvor forlydenderne har gået på, at det har båret mod no deal – altså at parterne ikke kunne blive enige. Og ifølge B. T.s internationale korrespondent Jakob Illeborg har netop fiskeriområdet været svært at blive enige om.

»Fiskeri har været en stor knast at blive enige om. Der har været tvivl, om det overhovedet kunne være muligt. De har forhandlet om fiskeriområdet, siden Brexit-forhandlingerne startede, så det her gennembrud må man ikke underkende,« siger Jakob Illeborg, der lige nu er i London.

Grunden, til at netop fiskeriområdet har vært et punkt, der har forvoldt frustration mellem forhandlerne, er, at de britiske farvande er de mest lukrative i EU i forhold til fiskeri. Særligt Den Engelske Kanal.

Mange europæiske fiskere – både franske og danske – fisker her. Og der har netop været et politisk slagsmål omkring, hvem der efter Brexit må fiske der, hvor meget og i så fald hvor længe.

Vi kender ikke aftalens detaljer, men ifølge Jakob Illeborg kunne det meget vel handle om, at de britiske krav om at have kontrol om kystområderne er blevet tilgodeset, og der er indgået et kompromis.

Gennembruddet kan potentielt også være gode nyheder for danske fiskere. Ifølge Jakob Illeborg bliver 40 procent af alle danske fisk fanget i britisk farvand.

Vi skal dog huske på, at det ikke er bekræftet af den britiske regering endnu, og at det ikke er den endelige Brexit-aftale, der er på plads.

»Det er en sten i skoen, men den egentlige aftale er ikke færdig endnu,« siger Jakob Illeborg.

Der mangler stadig at blive lavet en aftale om de egentlige spilleregler i Storbritannien efter Brexit. Altså hvor meget Storbritannien har lov til, og hvor meget de må være anderledes end de andre lande.

Det er ikke givet, at de aftaler falder på plads, og det kan stadig blive et no deal-Brexit, men ifølge Jakob Illeborg er aftalen om fiskeri et godt tegn.

»Det er langtfra givet, at man bliver enige om det, men med en aftale om fiskeri, så bærer det den rigtige vej. Jeg tror, at det gennembrud, vi har på fiskeri, betyder, at der er større sandsynlighed for, at man får en aftale, end man ikke får.«

Mandag fortsætter forhandlingerne.