Der venter en skæbnesvanger samtale, når Boris Johnson og Ursula von der Leyen i et telefonmøde lørdag skal forsøge at redde de brexit-forhandlinger, som lige nu er gået i hårdknude.

Sådan lyder det fra B.T.'s internationale korrespondent Jakob Illeborg, som befinder sig i London, hvorfra han skal følge den afgørende slutfase i brexit-dramaet.

Forhandlingerne om en brexit-aftale mellem Storbritannien og EU går ikke som ventet. Faktisk går bølgerne mellem de to parter så højt, at forhandlingerne fredag aften blev sat på pause.

Derfor hviler alle øjne lige nu på den britiske premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand Ursula von der Leyen, der i et telefonmøde lørdag skal forsøge at få forhandlingerne tilbage på rette spor.

Lørdag går brexit-dramaet ind i en afgørende slutfase, når den britiske premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen
Lørdag går brexit-dramaet ind i en afgørende slutfase, når den britiske premierminister Boris Johnson og EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen Foto: TOLGA AKMEN
Vis mere

»Nu har man prøvet at forhandle i tusindvis af timer – vitterligt tusindvis af timer – og alligevel er man ikke kommet i mål, så nu må de store spillere træde på banen,« siger Jakob Illeborg.

Dermed er det op til Boris Johnson og Ursula Von Der Leyen at vurdere, om der er mere at gøre. Om de to parter kan lave en politisk studehandel, der gør det værd at genoptage forhandlingerne eller ej.

»Det bliver en skæbnesvanger samtale, som bliver helt afgørende for forløbet fremover,« siger B.T.'s internationale korrespondent, som i samme ombæring slår fast, at der nok ikke kommer noget endeligt resultat i dag, men at vi kan forvente en status.

»Men kommer de ud og siger: 'Vi vil det samme,' eller kommer de hovedrystende ud og siger: 'Vi er ikke sikre på, at vi kan mødes'? Begge parter står til at miste utroligt meget, hvis der ikke kommer en aftale, så det er meget uforudsigeligt,« fortsætter Jakob Illeborg

Lige nu vurderer bookmakerne, at der er 25 procents chance for no deal – altså at de to parter ikke bliver enige – men kilder tæt på den britiske regering er ude og sige, at chancerne er 50/50.

»Det er virkelig skæbnens time. Allermest for briterne, fordi det er det stolte kongeriges fremtid, vi taler om, og det er en meget uvis fremtid,« siger Jakob Illeborg.

Selvom brexit rammer Storbritannien hårdest, bliver det også skæbnesvangert for EU at blive skilt fra Europas næststørste økonomi, slår Jakob Illeborg fast. Skilsmissen kommer nemlig for alvor til sætte skrøbeligheden i EU på prøve.