Mens USAs forhenværende ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch aflagde vidnesbyrd om, hvordan hun har følt sig verbalt angrebet og truet af præsidenten Donald Trump, gjorde præsidenten det igen.

Via twitter nedgjorde han Marie Yonavnovitch, der under ed var ved at svare på spørgsmål og fortælle om sine 33 år som embedsmand i det amerikanske udenrigsministerium.

»Uanset, hvor Yovanovitch bliver udstationeret, går det dårligt. Hun startede i Somalia. Og hvordan gik det så. Så spoler vi hurtigt frem til Ukraine, hvor landets nye præsident talte grimt om hende. Som USAs præsident er jeg i min fulde ret til at udpege ambassadører.«

»Det er en forbrydelse for åben skærm. Trump truer et vidne, mens vi alle ser på. Samtidig lyver han. Det var ikke præsident Volodymyr Zelensky men Trump selv, der talte grimt om Yovanovitch,« siger journalist og politisk iagttager Chris Matthews, der som en af mange amerikanske medieeksperter fulgte med i afhøringen af Marie Yovanovitch.

Midt under afhøringen tikkede denne tweet ind fra Donald Trump. Flere demokratiske politikere mente, at der tale om trussel af vidner, en forbrydelse.
Midt under afhøringen tikkede denne tweet ind fra Donald Trump. Flere demokratiske politikere mente, at der tale om trussel af vidner, en forbrydelse. Foto: JOSHUA ROBERTS
Vis mere

Selv på den mere højredrejede nyhedskanal FoxNews var man tydeligvis i chok over Donald Trumps kontroversielle indblanding via twitter.

Og efter otte timers afhøring afslørede efterretningskomitéens demokratiske formand, Adam Schiff, at Donald Trumps nyeste tweet måske vill blive inddraget som en officiel del af sagen imod ham.

Ifølge sine politiske modstandere fra det demokratiske parti begik Donald Trump kriminelt magtmisbrug, da han under en telefonsamtale med den ukrainske præsident Zelensky truede med at tilbageholde amerikansk militærhjælp, hvis ikke Ukraine opsnusede politisk snavs på Joe Biden, Trumps stærkeste modkandidat ved præsidentvalget i 2020.

Ifølge Yovanovitch blev hun fyret, fordi hun nægtede at deltage i denne 'noget-for'noget-ordning', som Trumps netop afsatte sikkerhedsrådgiver John Bolton kaldte 'en narkohandel'.

USAs forhenværende ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch blev afhørt i over otte timer.
USAs forhenværende ambassadør i Ukraine, Marie Yovanovitch blev afhørt i over otte timer. Foto: POOL - Reuters
Vis mere

Kort tid efter Donald Trumps uventede tweet tikkede ind, spurgte komité-formand Adam Schiff, hvordan Marie Yovanovitch havde det med den.

»Jeg føler mig meget intimideret. Det er svært at finde ord, der dækker,« sagde en tydelig nervøs Marie Yovanovitch.

Fredagens afhøring varede godt otte timer. Og rollerne var fordelt som før.

Demokraterne forsøgte at få Yovanovitch til at fremstår som et troværdigt vidne. Og komitéens republikanske medlemmer gjorde deres bedste for at underminere processen, som demokraterne håber, vil føre til en rigsretssag imod USAs. præsident.

Efter endt afhøring klappede publikum af Marie Yovanovitch.
Efter endt afhøring klappede publikum af Marie Yovanovitch. Foto: MICHAEL REYNOLDS
Vis mere

Demokraterne har otte vidner tilbage på deres liste over vidner.

Afhøringerne fortsætter i næste uge.

Genoplev fredagens afhøring i LIVE-bloggen herunder: