En 16 måneder gammel dreng fra USA er død efter at være blevet inficeret med en frygtet hjernespisende amøbe.

Det skriver CNN.

Drengen fra delstaten Arkansas menes at have raget den sjældne hjerneædende amøbe til sig, da han legede på en såkaldt splash pad – en slags lavvandet plaskebassin.

Navnet på amøben er Naegleria fowleri.

Amøben, der er en encellet organisme, lever oftest på bunden af søer med varmere, stillestående vand, og de fleste tilfælde i USA sker i landets sydlige stater.

Inficeringen kan kun ske, hvis amøben får adgang til hjernen via næseborene.

Hvis amøben havner i hjernen, kan den ødelægge hjernevævet og forårsage en næsten altid dødelig infektion kaldet primær amebisk meningoencephalitis (PAM).

Infektion kan udvikle sig meget hurtigt, og i sagen med den 16 måneder gamle dreng fra Arkansas var det kun et spørgsmål om ganske få dage, før han døde.

Naegleria fowleri-infektioner er sjældne. Kun omkring tre mennesker i USA bliver smittet om året ifølge det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention, CDC.

I Danmark er antallet af episoder også yderst begrænset. 

På Statens Serum Institut har man de seneste år kun kendt til et eneste fatalt tilfælde i Skandinavien, hvor en ellers rask norsk kvinde blev smittet i Thailand på grund af næseskylning med lokalt vandhanevand, som ikke var kogt.

Hovedpine, feber, kvalme eller opkastning er nogle af symptomerne. 

Senere kan der opstå forvirring, stiv nakke, manglende opmærksomhed på omgivelser og mennesker, anfald, hallucinationer og koma.

Naegleria fowleri-infektion kan ikke spredes fra person til person.

Du kan læse mere om amøben på Statens Serum Instituts hjemmeside.