Pandoras æske er blevet åbnet.

Finansielle dokumenter, der går under navnet Pandora Papers, er blevet lækket til offentligheden og afslører, at verdens ledere, rige og berømte gemmer store summer i skattely.

Det skriver BBC.

35 nuværende og tidligere statsledere, mere end 300 offentlige personer og 130 milliardærer står med navn i disse dokumenter.

Her bliver det blandt andet afsløret, at Storbritanniens tidligere premierminister Tony Blair og hans hustru undgik at betale omkring 2,7 millioner danske kroner i skatteafgifter, da de skulle købe deres kontor i London.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har hemmelige midler i Monaco.

Og kongen af Jordan har i hemmelighed købt grunde i Storbritannien og USA for omkring 610 millioner danske kroner.

Lækket har også forbindelser til Danmark.

Berlingske, Politiken, DR og ABC i Paraguay har været igennem de lækkede dokumenter, hvor der står, at Jyske Bank i Danmark og Schweiz igennem en længere årrække havde en kontroversiel kunde.

En paraguayansk bilforhandler havde konti i banken, hvis selskaber var i skattely. Han havde samlet set 900 millioner danske kroner i Jyske Bank.

Det får eksperter til at stille kritiske spørgsmål ved bankens integritet.

I et svar til medierne skriver Jyske Bank, at banken ikke må kommentere på konkrete kundeforhold.

Dokumenterne i lækket er blevet organiseret af den internationale sammenslutning for undersøgende journalister (ICIJ), hvor mere end 600 journalister er en del af operationen.

Samlingen består af 12 millioner dokumenter fra 14 finansielle virksomheder på De Britiske Jomfruøer, Panama, Belize, Cypern, De Forenede Arabiske Emirater, Singapore og Schweiz.

Det er den seneste samling af dokumenter, der afslører personer, der har formuer i skattely. De sidste syv år har offentligheden kendt til FinCen-filerne, Paradise Paper, Panama Papers og LuxLeaks.