Den danske prædikant Torben Søndergaard er blevet deporteret fra USA og sendt hjem til Danmark efter mere end et års tilbageholdelse i Florida.

Det bekræfter en talsmand for ICE, det amerikanske immigrationsbureau, over for B.T mandag.

Torben Søndergaard havde været tilbageholdt i USA minimum siden juli 2022, hvor B.T. kunne få bekræftet, at han var fængslet.

Torben Søndergaard er selvudnævnt kristen reformist og mener at kunne helbrede folk og uddrive dæmoner.

I et Facebook-opslag fra Torben Søndergaard viderebragt af hans kone lød det, at Torben Søndergaard var 'uskyldigt anholdt og fængslet af FBI og Homeland Security for at udgøre en national trussel ved at smugle våben til USA'.

B.T. havde dokumentation for, at Torben Søndergaard sad fængslet i USA, men det var ikke officielt bekræftet, at der var tale om en anklage for våbensmugling.

Han afviste selv ved den lejlighed alle anklager om våbensmugling.

Senere meldte Torben Søndergaard selv ud, at det drejede sig om om problemer med hans opholdstilladelse. Den danske præst havde søgt asyl i USA, fordi han mente, at han blev forfulgt i Danmark på baggrund af sin religion. 

Det var de amerikanske myndigheder dog ikke enig i, hvorfor de anholdte ham for at opholde sig i landet ulovligt. Torben Søndergaard har anket afgørelsen og håber stadig på at kunne få asyl i USA. 

Nu er Torben Søndergaard mere end et år senere blevet deporteret fra USA efter ordre fra en immigrationsdommer.

Det skete i onsdags, den 16. august, hvor danskeren ifølge amerikanerne blev placeret at ombord på et kommercielt fly til Danmark.

»U.S. Immigration and Customs Enforcement's (ICE) Enforcement and Removal Operations (ERO) udfører udsendelser af personer, der ikke har et lovligt grundlag for at opholde sig i USA, herunder på ordre fra immigrationsdommere i justitsministeriets Executive Office for Immigration Review (EOIR). ERO gennemgår hver enkelt sag efter behov,« lyder det i samme meddelelse til B.T.

Det fremgår imidlertid ikke, om Torben Søndergaard i mellemtiden er fundet skyldig for nogen form for anklage og efterfølgende har afsonet en straf herfor.

I et Facebook-opslag fra weekenden kan man se et billede af Torben Søndergaard i omfavnelse med en kvinde i det, der umiddelbart ser ud til at være Kastrup Lufthavn.

»Endelig kom dagen. Hvor har jeg længtes efter denne dag,« skriver Torben Søndergaard i opslaget.

»Tak Gud for din trofasthed, og tak til alle derude for jeres bønner og kærlighed til os,« tilføjer han.

Sidste år beskrev Torben Søndergaard forholdene, som han var fængslet under, overfor sine følgere på Facebook.

Han beskrev ved den lejlighed, hvordan han tilbragte sine dage i konstant isolation bortset fra en halv time dagligt, hvor han kunne komme ud og bruge en telefon. 

»Det har været hårdt, og det er hårdt, men jeg ser også, at Gud ændrer mig i alt dette. At være i isolation uden vinduer og ur og ikke at tale med nogen er mærkeligt,« lød det fra ham i juli 2022.

Torben Søndergaard og hans kristne bevægelse 'The Last Reformation' var i 2019 genstand for hård kritik i TV 2-dokumentaren 'Guds Bedste Børn', hvor danske seere blandt andet kunne se videoer af voldsomme dæmonuddrivelser.

Det var øjensynligt på grund af dokumentaren, at Torben Søndergaard valgte at flytte sig selv og sin kristne bevægelse til USA for at søge asyl.

Det var ifølge Torben Søndergaard selv et møde i hans asylsag, som pludselig viste sig at handle om en sag om mulig våbensmugling mellem Mexico og USA.

B.T. har forsøgt at nå Torben Søndergaard og The Last Reformation i forbindelse med hjemsendelsen – men foreløbigt uden held.