De fleste ville nok glæde sig over udsigten til ti dages ferie, men sådan er det åbenbart ikke i Japan.

Lige nu afholder japanerne nemlig den såkaldte 'gyldne uge', som er en offentlig ferie, der i år er blevet forlænget for at fejre den nye kejser.

Men det er langt fra alle, der klapper i hænderne over de mange feriedage.

Ifølge Washington Post viser en rundspørge blandt landets arbejdende befolkning, at næsten halvdelen er utilfredse med den lange ferie.

Japanerne har fået 10 dages ferie i forbindelse med kejserskiftet.
Japanerne har fået 10 dages ferie i forbindelse med kejserskiftet. Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
Vis mere

En anden rundspørge, der også inkluderede hjemmegående husmødre og pensionister viser, at der er flere borgere, der er negativt indstillet over for den lange ferie, end der er borgere, der er positivt indstillet.

Også the Daily Gendai, som er en populær japansk tabloidavis, er utilfredse med den lange ferie. Kun rige mennesker glæder sig over dette. Lad være med at give os 10 dages sammenhængende ferie,' skriver avisen ifølge mediet.

Den forlængede 'gyldne uge' tyder dermed ikke på at blive den ubetingede positive fejring, som landets regering ellers havde håbet på.

Det er ellers en helt særlig historisk begivenhed, der lige nu finder sted i Japan.

Japans kejser Akihito abicerede tirsdag efter 30 år, i baggrunden ses hans søn Naruhito, der skal overtage tronen.
Japans kejser Akihito abicerede tirsdag efter 30 år, i baggrunden ses hans søn Naruhito, der skal overtage tronen. Foto: KYODO
Vis mere

Landets kejser gennem 30 år, Akihito, har nemlig abdiceret, og det er første gang i 200 år, at det sker.

Normalt bliver Japans kejsere siddende på den traditionsrige krysantemumtrone frem til deres død, men grundet dårlig helbred og alderdom har Akihito valgt at abdicere.

Det er kejserens ældste søn, 59-årige Naruhito, der officielt overtage tronen natten til onsdag den 1. maj. En overtagelse der markerer en helt ny æra for landet.

For japanerne er det nemlig en usædvanlig situation, at der på den måde sker en overdragelse af tronen fra den siddende kejser til hans arvtager.

Som sagt er det dog ikke alle, der er lige begejstrede for regeringens måde at fejre den nye æra på, og for mange japanere bunder utilfredsheden med de mange sammenhængende feriedage nok hovedsageligt i, at de ganske enkelt er bange for at komme bagud på arbejdet.

Japan er nemlig kendt i hele verden for at have en særlig arbejdskultur, hvor man tilbringer langt mere tid på arbejdspladsen end arbejdstagerne i mange andre lande.

Tilbage i 2016 viste en undersøgelse, som blev udarbejdet af den japanske regering, at en femtedel af den japanske arbejdsstyrke risikerer at falde døde om på grund af overarbejde. Hele 21,3 procent af landets befolkning arbejder i gennemsnit 49 timer om ugen.

Faktisk er problemet så stort, at der ligefrem findes et ord for fænomenet, nemlig 'karoshi', der oversat betyder død af overarbejde.