Mange japanske arbejdstagere tilbringer så meget ekstra tid på deres job, at det kan koste dem livet.

Tokyo. En femtedel af den japanske arbejdsstyrke risikerer at falde døde om på grund af overarbejde.

Det fremgår af en undersøgelse, som Japans regering har fået gennemført.

Undersøgelsen er en del af Japans regerings plan om at gøre noget ved det, der kaldes "karoshi" - død af overarbejde.

Japan er også i omverdenen kendt for at have en særlig arbejdskultur, hvor en medarbejder tilbringer langt mere af sin tid på arbejdspladsen end arbejdstagerne i mange andre lande.

Hvert år rapporteres om hundredvis af dødsfald, der sættes i forbindelse med overarbejde. Det gælder slagtilfælde, hjerteanfald og selvmord.

Desuden medfører meget overarbejde en myriade af alvorlige sygdomme, hvilket udløser sagsanlæg og opfordringer til at få gjort noget ved problemerne.

En af omverdenens fordomme er, at en japansk arbejdstager bliver hængende på sit job længe efter endt arbejdstid og fortsætter med at arbejde, indtil han eller hun kan nå det sidste tog hjem.

Denne kultur er under forandring, men mange japanere tilbringer stadig et betydeligt antal flere timer efter endt arbejdstid på jobbet.

Ifølge den officielle undersøgelse siger 22,7 procent af de virksomheder, der deltog i undersøgelsen i december 2015 og januar 2016, at en del af deres ansatte havde 80 timers overarbejde om måneden.

Det er en overskridelse af den officielle grænse for, hvornår overarbejde begynder at blive livstruende.

Ifølge rapporten arbejder 21,3 procent af japanerne 49 timer om ugen i gennemsnit.

I USA er det 16,4 procent, mens det i Storbritannien er 12,5 procent og 10,4 procent i Frankrig.

Undersøgelsen konkluderer, at japanske arbejdstagere også har et højt niveau af stress. Embedsmænd i regeringen opfordrer landets virksomheder til at forbedre forholdene, sådan at helbredet hos japanske arbejdstagere bliver bedre.

/ritzau/AFP