Flammerne står stadig ud fra den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande. I overført betydning, forstås.

»Man har fundet en lille skumslukker til at slukke en gigantisk ildebrand med, og hvis aktieinvestorerne stadig sidder på kanten af sofaen, kan jeg godt forstå det,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.

Problemerne for Evergrande har allerede kunnet aflæses på aktiemarkeder i hele verden i denne uge – også i Danmark – fordi selskabet er endt i så enorm en gældskrise, at det har potentiale til at påvirke verdensøkonomien.

Sent tirsdag kom der dog lidt positivt nyt. Ifølge flere medier har Evergrande indgået en aftale om en forestående rentebetaling på 36 millioner dollar, eller små 230 millioner kroner.

En af Evergrandes ejendomme i Guangzhou.
En af Evergrandes ejendomme i Guangzhou. Foto: NOEL CELIS
Vis mere

Men som Jacob Pedersen fra Sydbank udtrykker det:

»Problemerne og usikkerheden er slet ikke væk, for det er jo bare et bjerg man skubber foran sig,« siger han:

»På kort bane er hvert skridt, man kan tage for at få styr på forretningen ved at betale nogle af kreditorerne, selvfølgelig positivt, så man her og nu kan undgå en ukontrolleret konkurs, men udfordringerne og tabene forude er stadig kæmpestore.«

Den samlede gæld hos Evergrande ligger på svimlende 1.925 milliarder kroner – hvilket stort set svarer til næsten hele det samlede danske bruttonationalprodukt – og i den netop indgåede aftale nævnes der eksempelvis intet om andre afbetalinger, der ligeledes venter lige forude.

Her forfalder to lån til en værdi 530 og 300 millioner kroner bare inden for den næste uge.

Derfor regner aktieanalysechefen fra Sydbank med, at urolighederne på aktiemarkederne ikke bliver bremset med den indgåede aftale – der reelt bare er en lille dråbe i Evergrandes næsten bundløse hav af gæld.

»Det vil undre mig meget, hvis Evergrande-turbulensen er helt overstået,« siger Jacob Pedersen:

»Det er stadig en event, der har potentiale til at kunne sætte kinesiske økonomi ganske meget tilbage, hvis det her ikke går godt. Og derfor har det også potentiale til at have ødelæggende effekt på verdensøkonomien og indtjeningsvæksten hos selskaber i hele verden.«

I forbindelse med nedturen for Evergrande er kursen på selskabets aktier styrtdykket i værdi svarende til omkring 85 procent i år.

Og der er i virkeligheden stadig ikke meget, der tyder på, at det store ejendomsselskab igen skal få vendt den udvikling.

»Selskabet er utroligt presset på likviditeten, og det man egentlig har brug for er, at huspriserne begynder at stige i Kina. Men det er jo ikke noget, man bare lige kan få til at ske med et knips med fingrene,« siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef hos Sydbank.